Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

CBS: Aantal zorgbanen neemt spectaculair toe

Mark van Dorresteijn
De werkgelegenheid in de zorg is de afgelopen tien jaar spectaculair gegroeid. Driekwart van het aantal nieuwe banen ging naar deze sector. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemeld.
CBS: Aantal zorgbanen neemt spectaculair toe

In het afgelopen decennium groeide het aantal banen in de zorg met 385.000. Het totale aantal banen in Nederland nam toe met 515.000.

Groei door vrouwen

De groei is voornamelijk toe te schrijven aan vrouwen. Terwijl het aantal banen van mannen met slechts 12.000 toenam, groeide dat van vrouwen met 504.000. Dit hangt sterk samen met de werkgelegenheidsgroei in de zorg. Een kwart van alle vrouwen werkt in de zorg. Binnen de zorg zijn vier van de vijf banen voor vrouwen. Inmiddels wordt bijna de helft van alle banen bezet door vrouwen. Vrouwen werken echter veel vaker in deeltijd. Hierdoor bedraagt het aandeel van vrouwen in het totaal aantal gewerkte uren in Nederland maar 37 procent. Mannen werkten vorig jaar gemiddeld 1.621 uur, vrouwen 1.107 uur. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Krapte op de arbeidsmarkt nog geen probleem’

Zorg amper voorbereid op krapte arbeidsmarkt

Schippers komt niet aan geld extra personeel

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ja zo kan ik ook scoren want vele zorg banen bestaan uit kleine contracten waar mensen niet van kunnen rondkomen dan is het niet gek dat er veel vacatures zijn, maar jongeren komen er te weinig omdat de contracten veel te klein zijn en ook voor kostwinners.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.