Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CBS-cijfers laten groei omzet en winst zien in de zorg

Net als in 2008 groeide de omzet van zorginstellingen in 2009 sterk, ondanks de recessie waarin Nederland verkeerde. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de winst is fors gestegen. Toch leed ongeveer een op de zeven zorginstellingen vorig jaar verlies.
CBS-cijfers laten groei omzet en winst zien in de zorg

De omzet van de ziekenhuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg (GHZ), geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) kwam in 2009 uit op 47 miljard euro. Dat is bijna 6,4 procent meer dan in 2008. Ondanks de economische krimp was de omzetgroei van de zorginstellingen in 2009 in lijn met die in voorgaande jaren.

Omzetgroei

De omzetgroei in ziekenhuizen is volgens het CBS met name toe te schrijven aan meer dagopnames, vooral in het vrij onderhandelbare segment van diagnosebehandelingcombinaties (dbc’s). Bij de GHZ komt dat door capaciteitsuitbreidingen en bij de ggz door meer poliklinische behandelingen en beschermd wonen. De omzetgroei in de VVT was lager dan gemiddeld door de overheidsmaatregelen om de AWBZ-aanspraken op begeleiding te beperken.

Winstgevendheid

De winstgevendheid van zorginstellingen is in 2009 verbeterd, vooral bij de ggz en VVT. Daar namen de winstpercentages toe van 0,5 en 0,1 procent in 2008 naar 1,9 procent voor beide in 2009. De winstgevendheid van de GHZ verdubbelde naar 3 procent. De winst van de ziekenhuizen ten slotte nam minder snel toe, van 1,3 procent in 2008 naar 1,5 procent in 2009. In 2009 maakten de zorginstellingen samen een winst van bijna 900 miljoen euro.

GGZ

De ggz krabbelde in 2009 weer op na een moeilijk 2008 waarin extra kosten werden gemaakt door de invoering van een nieuw declaratiesysteem op basis van dbc’s voor de geneeskundige ggz. De VVT-sector deed het beter doordat de huishoudelijke hulp onder de Wmo door hogere tarieven minder verliesgevend is geworden. Het is van belang vermogensreserves op te bouwen door winst te maken om de steeds grotere risico’s te dekken die zorginstellingen lopen.

Rode cijfers

In 2009 verkeerde ongeveer een op de zeven zorginstellingen in de rode cijfers. Een derde van de instellingen, met uitzondering van de ziekenhuizen, had in 2009 een winstmarge boven 5 procent. De meeste instellingen behaalden winstpercentages tussen 0 en 5. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Omzet ziekenhuizen groeit sneller dan gemiddelde

‘Omzetgroei van umc’s gaat achteruit’

Top-10: Zorginstellingen met hoogste omzet in 2009

Ziekenhuizen maken weer winst

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.