Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: Dementie rukt op als doodsoorzaak

Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van dementie is het afgelopen decennium met 75 procent gestegen. Dementie is hiermee de snelste stijger van doodsoorzaken binnen de chronische aandoeningen.

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoeksinstituut NIVEL en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam die zich baseren op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De onderzoekers verwachten dat het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van dementie de komende jaren sterk zal toenemen. Over het geheel genomen steeg de sterfte aan chronische aandoeningen tussen 1996 en 2006 met zes procent.

Dementie

Per jaar overlijden in Nederland ongeveer 135 duizend mensen. Tussen 1996 en 2006 zijn er iets minder mensen in een ziekenhuis overleden en het aantal mensen dat overleed in een verpleeghuis nam iets toe. “Dat meer mensen sterven in verpleeghuizen hangt waarschijnlijk samen met de toename van het aantal mensen met dementie”, stelt NIVEL-onderzoeker Anneke Francke.

Kanker is met ongeveer veertig duizend overledenen veruit de meest voorkomende niet-acute doodsoorzaak. Daarna volgen herseninfarcten en hersenbloedingen, chronische luchtwegaandoeningen, dementie en hartfalen.

Investeren in kennis

Voor de toekomst valt een verdere groei van de sterfte door chronische aandoeningen te verwachten. Waardoor steeds meer mensen een beroep zullen gaan doen op palliatieve zorg. Francke: “Daarbij is het belangrijk oog te hebben voor de snel groeiende groep van mensen met dementie. Mensen met dementie kunnen pijn of andere problemen vaak niet meer verbaal uiten. Dit betekent dat de palliatieve zorg nog meer moet investeren in zorgverleners met kennis over dementie.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Sociaal contact bepaalt levenskwaliteit ouderen

Palliatieve zorg behoeft betere registratie

Te druk voor dementiezorg

Kleinschaligheid werkt een beetje

Tachtig miljoen extra voor kleinschalige dementiezorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.