Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: ‘zorgkosten groeien minder dan bbp’

Voor het vierde jaar op rij nemen de zorgkosten minder toe dan de stijging van het bruto binnenlands product (bbp). Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de nieuwste, voorlopige, cijfers over de zorguitgaven.
grafieken.jpg

De zorguitgaven zijn voor het vierde jaar op rij minder hard gegroeid dan het bbp, zo blijkt uit de berekeningen van het CBS. De zorgkosten stegen met 1,8 procent, minder dan de groei van het bbp (3,1 procent, in werkelijke prijzen). Het aandeel van de zorguitgaven in het bbp daalde van 14,0 procent in 2015 tot 13,8 procent in 2016. Afgebakend volgens internationaal afgesproken richtlijnen vormen de uitgaven aan gezondheidszorg 10,5 procent van het bbp. Ook dit cijfer was lager dan in 2015.

Groei van 1,7 miljard
In 2016 is ruim 96 miljard euro uitgegeven aan zorg. Dat is 1,7 miljard euro (1,8 procent) meer dan in 2015. Het grootste deel, bijna 60 miljard euro, is gefinancierd via de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg. Eerder deze week melde de Algemene Rekenkamer al dat het kabinet vorig jaar minder aan de zorg heeft uitgegeven dan begroot.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.