Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CDA pleit voor pgb bij mantelzorg

Mark van Dorresteijn
Binnen regeringspartij CDA klinkt de roep dat het met de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) mogelijk moet blijven deze subsidie te gebruiken voor mantelzorg. Het dagelijks bestuur van het CDA stelt de leden voor om zaterdag tijdens het partijcongres een voorstel hierover van de vrouwenafdeling CDAV over te nemen.
CDA pleit voor pgb bij mantelzorg

Dat blijkt uit het preadvies van het partijbestuur op de resolutie die maandag op de CDA-website is geplaatst. In de Tweede Kamer ligt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS overhoop met de oppositie wegens geplande bezuinigingen op het populaire pgb. Volgens het Nationaal Mantelzorgpanel voorziet bijna de helft van de mantelzorgers grote problemen door de plannen van de CDA-bewindsvrouw.

Niet ten koste van eigen regie

Het CDAV waarschuwt dat ingrijpen bij het pgb “niet ten koste mag gaan van het kunnen voeren van eigen regie over de zorg”. Dit betekent dat mensen ook moeten kunnen kiezen voor niet-professionele zorgverleners, zoals familie en andere naasten die mantelzorg verlenen.

24 resoluties

In totaal zijn voor het congres van 29 oktober 24 resoluties ingediend door leden en partijafdelingen om iets aan de politieke koers of partijorganisatie te wijzigen. De jongerenafdeling CDJA heeft met vijf voorstellen de meeste ingediend. Maar alleen de oproep aan de Tweede Kamerfractie om de “duidelijker pro-Europese houding” van de laatste tijd vast te houden, wordt door het partijbestuur overgenomen.

Eigen bijdrage verhogen

Een voorstel van de jongeren om de eigen bijdrage in de zorg te verhogen, wijst het bestuur af. Volgens het CDJA is een substantiële verhoging nodig om de stijgende zorgkosten door de vergrijzing op te vangen en om mensen ervan bewust te maken dat de overheid niet voor alles kan betalen. Maar het partijbestuur vreest dat de rekening te veel wordt neergelegd bij mensen die veel zorg nodig hebben. Het bestuur onderschrijft nog wel de oproep van CDA Rotterdam om te voorkomen dat in crisistijd “met onvoldoende inpassingen” tolwegen worden aangelegd. (ANP)

2 REACTIES

  1. heb zelf mijn baan moeten opzeggen om voor mijn dochter te kunnen zorgen.
    dit is alleen mogelijk met een PGB.
    als moeder/mantelzorger kan je je nu eenmaal niet in tweeen delen.
    het is al zo zwaar en als mijn PGB stopt is al mijn werk van de laatste 5j. voor niks geweest. was hard op weg om mijn dochter een zo goed mogelijk zelfstandig leven te laten
    lijden…jammer voor een N.A.H dat je zo bent overgeleverd aan anderen terwijl een moeder de zorg net zo goed,of soms nog beter kan leveren

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.