Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

CDA wil zes miljard bezuinigen op zorg

Mark van Dorresteijn
Het CDA wil zes miljard euro bezuinigen op zorg. Het grootste deel komt voor rekening van de AWBZ. Verder moet er een eigen bijdrage komen voor huisartsen en psychologen.
CDA wil zes miljard bezuinigen op zorg

Om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen is structureel 36 miljard euro aan bezuinigingen nodig. De gezondheidszorg moet daarvan zes miljard ophoesten, concludeert het wetenschappelijk bureau van het CDA in het rapport Op weg naar houdbare overheidsfinanciën.

Scheiden wonen en zorg

Het grootste deel van de bezuinigingen komt voor rekening van de AWBZ. Het CDA vindt dat de hervormingen in de AWBZ veel te langzaam gaan. Zo heeft het kabinet het scheiden van wonen en zorg feitelijk in de ijskast gedaan. Het huidige beleid voorziet in overgangsregelingen die tot 2017 duren. Het CDA wil het scheiden van wonen en zorg versnellen door het snel invoeren van extramurale zorgpakketten (ezp’s). Bewoners in een intramurale instellingen betalen dan huur aan de instelling voor hun kamer, waarvoor ze recht op huurtoeslag hebben. Nog deze kabinetsperiode wil het CDA dit beleid in gang zetten voor de 98.000 bewoners in verzorgingshuizen.

AWBZ uitkleden

Ook wil het CDA de AWBZ beperken tot zorg die medisch objectief geïndiceerd kan worden. Zorg waarvoor dit niet geldt – jeugdzorg, speciaal onderwijs, welzijnswerk, verslavingszorg en participatie en reïntegratie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt – moet uit de AWBZ. Begeleiding en dienstverlening kunnen worden overgeheveld naar de Wmo.

Wachttijd van 1 jaar

Daarnaast moet de AWBZ een wachttijd krijgen van een jaar. Alle op herstel gerichte zorg of eerstelijns verpleegkundige zorg korter dan 365 dagen kan worden overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet (ZVW).

Eigen risico voor huisarts

Verder wil het CDA eigen bijdragen voor huisartsen en psychologen invoeren. Het CDA ziet het eigen risico als een manier om patiënten bewust te maken van de kosten voor gezondheidszorg en verwacht dat ze daardoor bewuster gebruikmaken van zorg. Ook wil het CDA dat mensen zelf betalen voor gebitsprothesen, rollators en brillen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

PvdA wil zorgtoeslag en eigen risico afschaffen

Bezuinigen

AWBZ in 2010 met 206 miljoen gekort

Omvang AWBZ-bezuiniging blijft onbekend

14 REACTIES

 1. geachte minister,s ik vraag me af waarom u het lef heeft om de bezuinigen op de zorg en ziekte kosten ga zelf maar eens werken allemaal met jullie luie kont en ga zelf maar eens werken in de maatschappij en ga maar eerst bij jullie zelf bezuinigen en geef dan ook geen geld uit aan andere landen als u hier wilt bezuinigen ik vind het belachelijk dat wij als mensen met een handicapt en hoog bejaarden hier de dupe van moeten zijn ga maar weken voor jullie geld ik zal iedereen oproepen om geen ziekte kosten enz meer de betalen

 2. Lees alle reacties
 3. Nederland is qua zorg zeker geen bananenrepubliek! Niet vergeten dat de bureaucratie is uitgevonden door de PvdA. Bij de totstandkoming van het nieuwe zorgstelsel (ca. 90% is overgeschreven van het oude ziekenfonds, een op het oude Sovjetsysteem geïnspireerd model)is dus politieke uitruil gepleegd (no-claimkorting versus verplicht eigen risico geef ik hier als voorbeeld). Afschaffen eigen risico is absoluut geen optie. De huisarts en de psycholoog moeten gewoon onder het eigen risico vallen, waardoor de zorgconsumptie in toom wordt gehouden (in België noemen ze dit remgeld). De zorgtoeslag, net zoals de huurtoeslag, is bedoeld voor mensen met zeer lage inkomens, dus daar hoeft m.i. niet veel aan te veranderen. Als je wat wil wijzigen is het beter de procentuele premie over een hoger inkomen te laten berekenen, nu zo’n € 32.000, maar waarom niet over de WAO/WIA grens van ca. € 48.000 of nog hoger. Dat is ook eerlijker en er komt voldoende premie inkomsten binnen via de sterkere schouders. De oude ziekenfondsgrens of welstandsgrens van € 32.000 heeft geen enkele functie. Sluit aan bij de huidige grenzen van de sociale wetgeving. In dit land houden we te veel rekening met allerlei doelgroepen, waardoor er een ongekend moeilijk zorgsysteem is uitgevonden met torenhoge uitvoeringskosten daarvan. De zorgconsumptie moet in toom worden gehouden door een flink verplicht overall eigen risico op alle rubrieken. Alleen laagste (minimum) inkomens mogen worden beschermd en gecompenseerd door een zorgtoeslag (nu zo’n 7 miljoen mensen, wat een idioterie en bureaucratisch gedoe), terwijl we wel de huurtoeslag kunnen uitvoeren. Overheveling van de AWBZ naar de ZvW en verdere privatisering van de AWBZ met gereguleerde marktwerking zal ons zorgsysteem toekomstbestendig kunnen maken. Kortom: e.e.a. is te kort door de bocht willen we in de toekomst de zorg toegankelijk én betaalbaar houden!

 4. Het wordt toch nu wel echt tijd voor nieuwe verkiezingen wat denken ze wel, ik snap niet dat ze het durven voor te stellen. Miljarden uitgeven aan defensie de JSF het koningshuis en andere onzinnige dingen en de AWBZ hulp nog verder om zeep helpen, ik schaam me onderhand om Nederlander te zijn.

 5. Opvallend dat op een budget van 65 miljard, 6 miljard bespaard moet worden op de AWBZ terwijl slechts 17 miljard daarin omgaat.Uit onderzoek is gebleken dat overheveling van een groot deel van de AWBZ naar de zorgverzekering de meest geeigende oplossing is omdat dan de premie en het risico meer met elkaar in evenwicht worden gebracht. Het verplicht overhevelen van zorgvastgoed naar de woningbouw is een goed alternatief en levert niet alleen een structureel voordeel op van > 5 miljard voor het macrobudget van de gezondheidszorg maar levert ook baten op die bij de woningbouwcorporaties vandaan gehaald kunnen worden waardoor het totale voordeel substantieel is. De marginalisering van het CDA bewijst maar weer eens dat er weinig mensen verstand hebben van de gezondheidszorg.Het geneuzel over bonussen of afkoopsommen van bestuurders draagt helaas niet bij tot een echte oplossing en staan in schril contract met bonussen bij het bankwezen of de wachtgeldregelingen onder ambtenaren

 6. Eigen bijdragen leiden er toe dat minder gezonde mensen met een laag inkomen minder gebruik maken van de zorg met alle ongewenste gevolgen van dien. Veel bestaande zorg uit de AWBZ halen en onderbrengen in de zorgverzekeringswet verhoogt de kosten voor de samenleving. Dat leidt weliswaar tot overheids-besparingen in de AWBZ maar zal de zorgverzekeringspremies omhoog jagen. En die moeten wij zelf ophoesten. Terwijl de premies hetzelfde blijven. Ook daar geldt dat naast de basisverzekering de zwakkeren de extra premies voor de zorg die zij nodig hebben niet kunnen betalen. Weinig sociaal van het CDA lijkt me. Maar dat is toch geen verrassing?

 7. Naast de drempel van het Hap, waar af en toe adviezen worden gegeven zonder dat de patient gezien is, komt de volgende horde, een eigen bijdrage voor de Huisarts, waardoor patienten mogelijk nog langer gaan wachten om hun klachten kenbaar te maken, met alle gevolgen van dien.
  Uitholling van de gezondheidszorg zal deze zorg zeker niet ten goede komen.
  Wie dit verzint zal er zelf denkelijk weinig last van hebben. Probeer het maar op te hoesten met een bijstandsuitkering.

 8. Het CDA zorgt ervoor dat NL daadwerkelijk verandert in een bananenrepubliek mits deze plannen doorgaan. Iedereen moppert op de PvdA maar met deze “sociale” christenen hebben we de daadwerkelijke wolf in schaapskleren vrees ik (samen met de VVD). Hoe kun je het bedenken? Een eigen bijdrage voor de huisarts. Waarvoor? Dat vijfminuten-consult met als antwoord: neemt u maar een paracetamolletje, het gaat vanzelf wel over? Pak eerst eens de bonus-en graaicultuur bij (zorg)bestuurders aan zou ik zeggen. Mensen bedenk je drie keer en weet wat je gaat stemmen bij de volgende verkiezingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.