Dat stelt Nictiz in de verkenning: ‘Uitwisseling in beeld, een verkenning van radiologische en cardiologische beelduitwisseling tussen ziekenhuizen’ (PDF).
Oplossing
Specialisten ervaren een aantal grote nadelen bij het werken met de schijfjes die ontstaan bij het branden of inlezen, het versturen via de post (kan oplopen tot vier dagen) en het risico op het onderweg kwijtraken van de beelden. Dit kan opgelost worden door digitale uitwisseling via web-portals, eigen beveiligde netwerken en XDS-i gebaseerde oplossingen.
Uitwisseling
De uitwisseling van deze beelden vindt niet meer alleen binnen de zorginstellingen plaats, maar ook steeds meer tussen ziekenhuizen. Fusies in het ziekenhuislandschap en de trend van toenemende specialisatie van instellingen zorgen ook voor een toenemende omvang van beelduitwisseling en versterken de noodzaak van samenwerking bij beelduitwisseling. De ondervraagde informatiemanagers en applicatiebeheerders onderstrepen daarom het belang van standaardisatie.
Al een paar jaar geleden zijn er vanuit marktpartijen voorstellen gedaan om beeld eenvoudig via een centrale hub te archiveren (inclusief het ruwe beeld, dus onbewerkt) en uit te wisselen. Tot op heden zijn alle initiatieven om te komen tot één voor iedereen te gebruiken oplossing echter tegengehouden door ICT afdelingen en ‘security experts’ die alleen het eigen belang voor ogen hebben. Ondertussen wordt er voor miljoenen verspild aan het onnodig maken van beelden die er al waren met ook nog eens een extra stralingsbelasting voor patienten. Daarnaast kost het heel veel extra tijd van specialisten en ondersteunend personeel.
Technisch is het uitwisselen van allerei soorten beeld geen enkel probleem (al heel lang niet) en ook de beveiliging in een centrale hub is veel beter te regelen dan het huidige mechanisme met de schijfjes waarvan er ook jaarlijks vele zoekraken, eenvoudig ontvreemd kunnen worden of elders niet eens gelezen kunnen worden. Nu worden er ook jaarlijks vele duizenden beelden via Google, Dropbox of gewoon per mail uitgewisseld maar daar hoor je niemand over….
Dit rapport bevat helaas alleen zaken die we al lang weten, het echte probleem (de poppetjes die dit al jaren tegenhouden) wordt niet benoemd en de conclusies zijn open deuren. Dit baart nog het meeste zorg. Als het al niet eens lukt om een rapport te schrijven met daarin een paar echte aanbevelingen gaan we er voorlopig weinig op vooruit.