Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Centrum voor laagdrempelige jeugdzorg opgericht in Maastricht

Redacteur Zorgvisie
Psychische problemen bij jongeren sneller herkennen en oplossen, door ze laagdrempelige jeugdzorg aan te bieden. Dat is het doel van @Ease, een centrum voor kinderen, adolescenten en jongvolwassenen dat binnenkort wordt geopend in Maastricht.
Zorg voor de Jeugd
Foto: AdobeStock

Dat meldt het Maastricht UMC+. @Ease is het eerste zogeheten Headspace-centrum van Nederland en wordt ingericht naar Australisch voorbeeld. Daar zijn inmiddels driehonderd van deze centra opgericht, waar jongeren zonder verwijzing op elk moment binnen kunnen lopen als ze psychische vraagstukken willen bespreken. ‘Dat kan gaan over omgaan met geld, relaties, seksualiteit, eenzaamheid, ruzies met de ouders, maar ook over psychische problemen die dieper zitten,’ schrijft het Maastricht UMC+. Volgens het medisch centrum worden er met dit concept in Australië goede resultaten geboekt, maar of het in Nederland ook effect heeft wordt de komende tijd onderzocht.

Hulp in centrum

In het centrum worden de jongeren geholpen door vrijwilligers, die worden getraind in het herkennen van signalen die wijzen op ernstige psychische problematiek, en door ervaringsdeskundigen en studenten psychologie. Daarnaast is er altijd één professional aanwezig die acute vragen kan beantwoorden. Als het nodig is, kunnen jongeren vanuit @Ease worden doorverwezen naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg.

Samenwerking rondom centrum

Het Nederlandse centrum wordt opgericht op initiatief van Thérèse van Amelsvoort, hoogleraar transitiepsychiatrie aan het Maastricht UMC+, en Rianne Klaassen, die het project leidt. Naast het Maastricht UMC+, werken ook ggz-aanbieders Mondriaan en Virenze en de Universiteit van Maastricht mee. De gemeente steunt het project, schrijft het Maastricht UMC+, en een subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars moet ervoor zorgen dat het project van de grond komt. Naast @Ease in Maastricht, moet er binnenkort ook eenzelfde centrum worden geopend in Amsterdam.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.