Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cliënten missen duidelijkheid over thuiszorg

Mark van Dorresteijn
Veel mensen met thuiszorg hebben nog geen idee wat er gaat veranderen. Slechts 30 procent is door de gemeente geïnformeerd. Dat meldde het programma EenVandaag zaterdag op basis van eigen onderzoek.
Cliënten missen duidelijkheid over thuiszorg
Foto: ANP Roos Koole

Van de mensen die geïnformeerd zijn zegt de helft (48 procent) dat ze er in 2015 op achteruitgaan of dat de hulp helemaal stopt. Een op de vijf (21 procent) begrijpt ook na contact met de gemeente nog niet precies wat de gevolgen zijn.

Onderzoek

Het onderzoek is gehouden onder 5000 mensen die te maken krijgen met de veranderingen in de zorg, als hulpbehoevende of als familielid. Ruim twee derde (70 procent) van de mensen die een beroep doen op thuiszorg of huishoudelijke hulp zegt helemaal niet over een netwerk te beschikken. Een op de vijf heeft wel familie of vrienden die kunnen bijspringen. Vooral in de grote steden hebben mensen vaak geen netwerk. In dorpen en op het platteland is dat probleem minder groot.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst er op dat de nieuwe wet die de zorg regelt, kort voor de zomervakantie is ingegaan. ‘Daarna zijn de gemeenten pas op de hoogte gebracht’, aldus Jantine Kriens van de VNG. Ze vroeg in de tv-uitzending begrip voor de mensen die het namens de gemeente op tijd voor elkaar proberen te krijgen. ‘Het is nu heel hard werken voor die mensen.’ Maar dat veel hulpbehoevenden nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn, noemt ze heel zorgelijk.

ANBO

Belangenorganisatie voor ouderen ANBO bevestigt dat gemeenten slecht scoren als het gaat om informatieverstrekking over de nieuwe wet. ‘Gemeenten zijn aan zet, zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering die mede bepaalt of de hervorming een succes wordt of niet. Ze hebben nog vijf weken voordat de nieuwe werkwijze ingaat’, aldus directeur Liane den Haan. Gemeenten moeten inzicht geven hoe ze de nieuwe taken gaan uitvoeren en wat dat voor burgers betekent.’

1 REACTIE

 1. Geachte lezer,
  Iemand die 24-uurs zorg nodig heeft dient ook in de nieuwe situatie zich te melden bij het CiZ.CIZ blijft bestaan voor die hulpbehoevenden.De overige chronisch zieken,gehandicapten en hulpbehoevende ouderen dienen contact op te nemen met hun zorgverzekeraar.
  En waar blijft de zorgverzekeaar?
  U hoort nog niet veel van de zorgverzekeraar.
  Kijkt U ook eens op http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
  Het antwoord op de grote onzekerheid.
  Vriendelijke groet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.