Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Cliëntenondersteuning op de helling

Mark van Dorresteijn
Organisaties zoals MEE, die mensen met een beperking ondersteunen, willen duidelijkheid over de overheveling van het budget voor cliëntenondersteuning uit de AWBZ naar de Wmo. Zij vrezen dat het ongeoormerkte geld voor iets anders aangewend zal worden dan voor het ondersteunen van mensen met een beperking. (Foto: anp - Koen Suyk)
Cliëntenondersteuning op de helling

In een brief van 22 juni heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS aangekondigd dat het budget voor cliëntenondersteuning van de AWBZ naar de Wmo gaat. Het gaat hierbij om de dienst die cliënten en mantelzorgers ondersteunt bij het vinden van een passende vorm van zorg. Het is nog niet bekend wanneer de overheveling van het budget voor cliëntondersteuning plaats gaat vinden en onder welke voorwaarden dat zal gebeuren. MEE, veruit de grootste organisatie die mensen met een beperking ondersteunt, wilde een centraal budget houden maar heeft de overheveling niet kunnen voorkomen. Op 28 september zal hierover in een debat in de Tweede Kamer worden gesproken.

Termijn

“Voor MEE is het van belang dat snel duidelijk wordt op welke termijn het budget overgaat naar de Wmo en welke waarborgen er komen voor de continuïteit van de cliëntondersteuning”, zegt directeur Jan de Vries van de landelijke brancheorganisatie MEE Nederland.“De doelgroep wordt geraakt door een opeenstapeling van veel verschillende maatregelen. Bijvoorbeeld door de ingrepen in de Wajong, overheveling van de begeleiding, de Wsw, pgb en noem maar op. Juist nu is professionele cliëntondersteuning voor hen van groot belang. Kennis van en ervaring met mensen met beperkingen is daarbij onmisbaar. Het is dan ook niet wenselijk dat MEE in diezelfde periode zelf grote veranderingen moet doorvoeren. Dat is beslist niet in het belang van deze kwetsbare doelgroep”, zegt de Vries.

KansPlus

Niet alleen MEE doet aan cliëntenondersteuning. Ook belangenbehartigers als KansPlus doen aan cliëntenondersteuning. Directeur Jo Terlouw zegt: “Ik vind het belangrijk om de kanttekening te maken dat het bij cliëntenondersteuning niet alleen om MEE gaat. Wij helpen specifiek mensen met een verstandelijke beperking.“ KansPlus trok samen met MEE op om het centrale budget te behouden. “Helaas is het ons niet gelukt het tij te keren”, zegt Terlouw. “Tot overmaat van ramp wordt het budget van regionale belangenbehartigers ook gedecimeerd. Je kunt nu al uittekenen wat dat voor gevolgen zal hebben. Er zal straks in iedere gemeente slechts een verdwaalde ambtenaar over zijn die zich met cliëntenondersteuning bezighoudt. En zeker voor mensen met een verstandelijke beperking is dat desastreus.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees ook:

Viva Zorggroep stopt met ondersteuning

Ondersteuning aan gehandicapten kraakt

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @ Martine. Zoals je uit mijn reactie kunt lezen twijfel ik niet aan de meerwaarde van MEE. Ik vindt dat de verantwoording onvoldoende is. Daarmee doel ik niet op de feitelijke verantwoording waaruit blijkt waar het geld aan is uitgegeven, maar op een verantwoording waaruit blijkt wat de meerwaarde van MEE is voor de mensen met een beperking en waarom andere partijen die zorg niet zouden (kunnen) leveren. De bezuinigen zagen we al jaren geleden aankomen, vanaf het aantreden van dit kabinet was het duidelijk dat organisaties als MEE het moeilijk zouden krijgen en wat deed het management van MEE om de bezuinigingen af te wenden? Weinig. Wel zag ik het management hun eigen netwerk goed onderhouden. Waren ze zich aan het voorbereiden op een exit?

  3. Het wordt tijd dat MEE een toontje lager zingt,vooral als ik in oproepen voor managers zie staan Ü moet op zoek naar nieuwe markten”, dwz het gaat alleen maar over de groei van de eigen toko.Hulpverlening is net rubber, je kunt het net zover uitrekken als je wilt, zelfs tot in Marokko.

  4. Als MEEdewerker wil ik opmerken dat MEE wel degelijk de laatste tijd heeft verantwoord waar het geld heengaat. Het jammere is wel dat alles om cijfers draait. Gelukkig merk ik dagelijks aan de waardering van cliënten dat zij onze meerwaarde zien. Mijn zorg zit ‘m vooral in de onafhankelijkheid. De rol die we nu hebben is vaak zeer kritisch naar UWV, Gemeente e.d. Dat wordt heel lastig als je uit dezelfde “”pot”betaald wordt. Ik vrees het ergste en dan denk ik niet aan mijn eigen baan, maar aan de mensen die onze ondersteuning zo nodig hebben in de kaalslag die nu aan de gang is

  5. MEE heeft dit spel niet handig gespeeld en nu verloren. Dat is jammer voor MEE maar nog veel erger voor de mensen met een beperking. De les zou moeten zijn dat als je niet goed verantwoordt wat je met maatschappelijk geld doet, dat dat de middelen dan op termijn zullen stoppen. Het is prettig om te zien dat de politiek zo functioneert, maar vervelend om te zien dat MEE haar meerwaarde niet duidelijk heeft kunnen maken. Ik stel voor dat de komende MEE bezuinigingen beginnen bij de top.

  6. Ellen, de stok achter de deur is dat gemeenten wel moeten, en ze zijn niet van het probleem af, in 2014 is het de bedoeling dat heel de awbz in uitvoering bij de gemeente komt te liggen..en ja er zal een veel groter beroep gedaan worden op de mantelzorg..nog groter…en op de maatschappij..maar misschien brengt dit ook weer een ommekeer ( lees kanteling)in de maatschappij..van individualisme naar “we moeten elkaar helpen “….en mijnheer de Graaf.. dit zijn woorden van een mbo-zustertje…U bent beslist een directeur van een grote zorginstelling ?

  7. WMO gelden zijn niet geoormerkt, de gemeente kan zelf bepalen hoe men deze gelden besteed. Bovendien is er geen stok achter de deur voor gemeenten om hier zorgvuldig mee om te gaan. Integendeel, hoe meer zij hun best doen om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen hoe duurder het is voor de gemeente. Aan de andere kant: doen ze (te) weinig of niets en kunnen mensen daardoor niet meer thuis wonen is de gemeente van het probleem af. Bij een opname in een instelling wordt het nl. wel AWBZ en hoeft de gemeente niet meer bij te dragen. Makkelijke weg toch voor een gemeente.

  8. Beste realist, men doet net of alle zorginstellingen directies en managers hebben die zich omhangen met goud.
    Mijn ervaring is dat dit echt niet het geval is, het overgrote deel van de instellingen gaat hier prima mee om. Helaas heb je als je instelling ook goed geschoolde en ervaren mensen nodig om de boel goed te organiseren en de budgetten zeker te stellen bij de zorgkantoren. Die gaan echt niet in zee met een mbo zustertje die daar komt aankloppen.
    Instellingen moeten worden gerund als bedrijven en daar moet kwaliteit aanwezig zijn om dit aan te sturen.

  9. Is de client feitelijk gebaat met al die ondersteuners, zelf zie ik dat er grote kantoren uit de grond worden gestampt,met veel directeuren en alle medewerkers er om heenmet vaak grote salarissen.En is dat ten goede van de clienten?.Wel vind ik dat de WMo gelden geoormerkt moeten worden.

  10. Het probleem van overheveling van budgetten naar de gemeente is dat het gaat om ongeoormerkte gelden. Het is dus aan de willekeur van gemeentes om met deze gelden te doen wat ze willen. Van de huidige onderdelen van de WMO weten we al dat ze gebruikt worden als sluitpost voor een gemeente. Uiteraard begrijpen we allemaal dat de zorg onbetaalbaar wordt wanneer we door gaan op manier zoals we het dedeng. Er moet dus iets gebeuren. De manier waarop het nu gebeurd met ongeoormerkte gelden etc is echter desastreus voor de toekomst

  11. Je kunt hier ongeveer zeker vanuit gaan, gelden zullen gebruikt gaan worden voor begrotingstekorten te dichten, wat hoor je nog van de Ondersteunende Begeleiding die eerst in de AWBZ zat en welke nu bij de gemeente is ondergebracht , zo goed als niets meer. Zou redelijk zijn als er een publicatie zou komen van de besteding van WMO gelden per onderdeel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.