Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Cliëntenplatform ggz wobt gemeente om Wmo-plan

Marit van Os
De cliëntenkoepel Frysk platform GGz heeft een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in de gemeente Ferwerderadiel. De cliëntenkoepel heeft grote twijfels over het tot stand komen van het Wmo beleidsplan 2012-2015 in de gemeente.
Cliëntenplatform ggz wobt gemeente om Wmo-plan

Met een beroep op de Wet openbaarheid van Bestuur kunnen burgers stukken opvragen die de overheid niet openbaar heeft gemaakt. Voorzitter Jaap Koome van het platform wil alle informatie en documenten van het tot stand komen van het Wmo-beleidsplan 2012-2015 van de gemeenten Ferwerderadiel en Leeuwarderadeel ontvangen. Koome stelt dat burgers nauwelijks tot geen inspraak hebben gehad op dit beleidsplan via de Wmo-raad of ander inspraakgelegenheden.

Uitbesteed
Koome schrijft over zijn Wob-verzoek: ‘Gemeente Ferwerderadiel heeft haar Wmo-beleid uitbesteed aan Leeuwarden als centrumgemeente. Vervolgens neemt Ferwerderadiel geen enkele verantwoording meer voor dit beleid en schuift dit af naar Leeuwarden. Leeuwarden zegt dat de verantwoording nog altijd bij Ferwerderadiel ligt.’

Niet conform Wmo
Koome vermoed dat er niet conform de Wmo is gehandeld. ‘Er zijn nooit burgers gehoord in de zin van de Wmo. Zo ga je niet om met je burgers.’ Volgens Kooeme is het zuur dat het beleidsplan tot en met 2015 loopt en dat op 1 januari 2015 de transitie van de begeleiding van de AWBZ naar de WMO plaats zal vinden. ‘Dat betekent dat betrokken burgers hier feitelijk geen invloed hebben gehad.’ Gemeente Ferwerderadiel was niet bereikbaar voor vragen.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.