Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Combibaan is nieuwe innovatie voor thuiszorg

Thuiszorg Het Friese Land en SKL Kinderopvang willen met combibanen de krapte op de arbeidsmarkt in de care oplossen. Begin maart loopt daarom bij beiden organisaties een proef van een half jaar waarin medewerkers deels in de thuiszorg en deels in de kinderopvang werken.
Combibaan is nieuwe innovatie voor thuiszorg

Het project valt onder de paraplu van het Zorg Innovatie Forum (ZIF). Dat is een forum van zorgbedrijven uit de noordelijke regio die de krachten bundelen om zorginnovaties te lanceren.

Personeelsuitstroom

“Het Friese Land heeft een relatief oud personeelsbestand, ruim 52 procent is 45 jaar of ouder en daarom zal de personeelsuitstroom in de toekomst groot zijn”, zegt Trijn van der Meulen van Het Friese Land. Van der Meulen heeft het probleem van grootschalige personeelsuitstroom in de thuiszorg gekoppeld aan de personeelsproblemen in de kinderopvangsector. Door nieuwe regels voor voorschoolse-, tussenschoolse- en buitenschoolse opvang staan in deze sector veel vacatures open voor pedagogische medewerkers als invalkracht met een klein arbeidscontract. Dat zijn contracten met weinig uren terwijl jonge mensen graag veel uren willen draaien. “De oplossing is om jonge mensen een voltijd baan aan te bieden die een combinatie van kinderopvangwerk en thuiszorgwerk is”, legt Van der Meulen uit. “Aan de andere kant is voor oudere thuiszorgmedewerkers de afwisseling tussen thuiszorg en kinderopvang een aantrekkelijke uitdaging.”

Spits

Bijkomend voordeel van de combibaan is dat de ‘spits’ bij thuiszorg in de ochtend ligt en bij de kinderopvang in de middag. Dat sluit goed op elkaar aan. Daarnaast lijken beiden functies inhoudelijk op elkaar. “We zijn al begonnen om twee Friese Land medewerkers pedagogische cursussen te geven. Maar dat is slechts het begin. We hopen na een half jaar op een landelijke uitrol van dit project.”

Showcases

In de taskforce van deze zorginnovatie zitten verschillende partijen, waaronder het CWI, een ROC en verzorgingshuis Nylanstate. Dit past binnen de filosofie van het ZIF, dat wordt getrokken door partijen in de zorg. “Onze innovaties drijven uitdrukkelijk niet op overheidssubsidie”, zegt directeur van het forum Karin Kalverboer. Naast de combibaan lanceert het platform nog drie andere ‘showcases’ in maart. De andere showcases hebben betrekking op domotica bij dementerende ouderen, een distributienetwerk voor een maaltijdservice aan huis en een denktank over co-morbiditeit. Deze projecten bedruipen zichzelf maar hebben voor de uitvoering eenmalig 250.000 euro van het ministerie van VWS ontvangen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

HRM-special

Kabinet vergeet arbeidsmarkt

Kosten vergrijzing onjuist geraamd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.