Concentratie maakt de kwaliteit nauwelijks beter

Concentratie van medische ingrepen en behandelingen in ziekenhuizen, leidt niet noodzakelijkerwijs tot een betere kwaliteit van zorg voor patiënten. Dit zeggen onderzoekers van het iBMG, IQ healthcare en het NIVEL. Zij schreven een rapport over de relatie tussen volume en kwaliteit van zorg.
Concentratie maakt de kwaliteit nauwelijks beter
Foto: Lex van Lieshout

‘Zolang een bijdrage aan de publieke belangen wel wordt beloofd maar winst in termen van kwaliteit en betaalbaarheid niet wordt aangetoond en daardoor ook niet kan worden afgezet tegen verlies in termen van bereikbaarheid, moeten mensen die zich rijk rekenen door in te zetten op volume-initiatieven op hun hoede zijn’, zo waarschuwen de onderzoekers. Zij vinden dat patiënten veel meer moeten aandringen op het inzichtelijk maken van kwaliteitswinst.

Volume

De achterliggende gedachte daarvan is dat de kwaliteit van de ingreep hoger is als deze vaker wordt uitgevoerd. Voor een aantal ingrepen is dit zeker het geval, maar voor veel behandelingen

1
15

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.