Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Concurrent aast op Orbis Thuiszorg

Het financieel wankelende Orbis overweegt delen van het concern te verkopen aan concurrenten in de regio. Dat meldt dagblad De Limburger. Zorggroep Noord- en Midden-Limburg in Venlo zou zich hebben gemeld als kandidaat voor overname van de divisie thuis- en ouderenzorg (Orbis Thuis).

Bestuursvoorzitter Cees Sterk van Orbis Medisch en Zorgconcern zou vorige week per e-mail contact hebben gehad met Zorggroep-directeur Jos Spätjens om te praten over het afstoten van de sterk verlieslijdende thuiszorg en de zeven verpleeg- en verzorgingshuizen. Hij zou hebben toegezegd dat zijn collega bestuurder Roel Goffin, die deze divisie in portefeuille heeft, snel contact opneemt met Spätjens. Tot op heden heeft Goffin nog geen contact gezocht maar Spätjens zegt diens bericht echter “iedere dag” te verwachten.

Massaontslag

Het financieel noodlijdende Orbisconcern liet vorige week weten zevenhonderd banen te moeten schrappen om een faillissement te voorkomen. Dat betekent dat 550 werknemers hun baan verliezen. De rest zal verdwijnen door natuurlijk verloop. Bij de thuiszorg en bij de ouderenzorg moeten tweehonderd mensen weg. De belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen zijn de overschrijdingen bij de nieuwbouw die in januari in gebruik is genomen.

‘Eenmalige kans’

Spätjens spreekt in de krant van een “eenmalige kans” en een “deal die voor diverse partijen plezierig kan zijn”. Daarbij doelt hij op de schulden van Orbis en het gegeven dat er geen geld is voor het sociaal plan bij het ontslag van honderden personeelsleden. Het afstoten van onderdelen kan die problemen oplossen.

Samenwerking

Zorggroep Noord en Midden Limburg heeft een jaaromzet van 260 miljoen euro en telt 8500 werknemers. Spätjens nam in 2008 het noodlijdende Thuiszorg Midden-Limburg over. De jaaromzet van Orbis Thuis is circa 90 miljoen euro. Afhankelijk van de prijs die Orbis vraagt, bepaalt Spätjens of hij de overname alleen aandurft of samenwerking gaat zoeken met een Zuid-Limburgse (thuis)zorgverlener.

Niet arrogant

Namens Sterk en Goffin ontkende woordvoerder Paul ’t Lam gisteren tegen de krant dat Orbis “in de etalage staat”. Anderzijds zou het volgens hem “al te arrogant” zijn om in de huidige situatie gesprekken zonder meer uit de weg te gaan. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Orbis schrapt zevenhonderd banen

Massaontslag dreigt bij Limburgs Orbis

Orbis moet harder bezuinigen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Lezend wat er in Limburg gebeurd en gebeurd is.
    Er hebben toch veel mensen zitten/liggen slapen.Wat is de Rol geweest v/d Raad van Toezicht; de Clientenraad;de Ondernemingsraad;de Raad van Bestuur; de Provincie; de Gemeente ; etc..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.