Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Consult telemonitoring gemakkelijker te declareren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgaanbieders kunnen consulten bij telemonitoring voortaan makkelijker declareren. Vanaf 2019 is er een speciaal zorgproduct voor beschikbaar.
e-health, zorg, Zilveren Kruis
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit de nieuwe declaratieregels die de NZa onlangs publiceerde. Bij telemonitoring wordt de behandeling van een patiënt op afstand beoordeeld. Soms kan telemonitoring aanleiding zijn om een patiënt te zien of spreken. Zorgaanbieders konden dat consult tot nu toe lastig in rekening brengen.

E-health

Zorgaanbieders kunnen telemonitoring op dit moment bekostigen door het registreren van de zorgactiviteit ‘telemonitoring’ en afspraken te maken met de zorgverzekeraar over de vergoeding hiervan. Een consult maakt deel uit van deze zorgactiviteit, waardoor meestal geen declarabel product wordt afgeleid. Vanaf 2019 is het polikliniekbezoek uit de zorgactiviteit voor telemonitoring gehaald en samen met de zorgactiviteiten voor e-health (consulten op afstand) leidt telemonitoring nu af naar een declarabel product.

Geen herijking tarieven

De tarieven voor volgend jaar worden vrijwel geheel geïndexeerd. In overleg met vertegenwoordigers van zorgaanbieders is besloten geen brede tariefherijking door te voeren. Alleen voor complex chronisch longfalen heeft kostenonderzoek tot een tariefherijking geleid. De tarieven dalen, exclusief indexatie, in 2019 met gemiddeld 3 procent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.