Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Controle op psychiaters bij advies tbs-zaken

Redacteur Zorg+Welzijn
Om te voorkomen dat onbevoegde psychiaters adviezen verstrekken aan rechters in tbs-zaken wil staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) een systematische controle op de beroepsregistratie van medisch specialisten die advies geven in rechtszaken. Dat heeft de bewindsman aan de Tweede Kamer geschreven.
Controle op psychiaters bij advies tbs-zaken

Teeven heeft besloten tot deze ‘doorlopende controle’ op de beroepsregistratie nadat een onbevoegd psychiater van de Pompestichting adviezen heeft kunnen verstrekken in 80 tbs-verlengingszaken. De man was onbevoegd, omdat zijn registratie als psychiater tijdens zijn dienstverband bij de Pompestichting in 2008 was verlopen. Het Openbaar Ministerie (OM) legt een aantal tbs-verlengingszaken, waarin een naar nu blijkt onbevoegde psychiater adviezen heeft verstrekt, opnieuw aan de rechter voor omdat “de geldigheid van de adviezen boven elke twijfel verheven moet zijn”.

Herstel

In de helft van deze zaken leveren de adviezen van betreffende psychiater geen problemen op, omdat er ook een bevoegd psychiater bij betrokken was. Bij een deel is herstel nog mogelijk voordat de rechter uitspraak doet of is er geen probleem omdat het onbevoegde advies niet ten grondslag lag aan het oordeel van de rechter. In overige zaken is een nieuw verlengingsadvies nodig, aldus het Openbaar Ministerie. Om hoeveel zaken het gaat, is onduidelijk.

Zelf verantwoordelijk

Staatssecretaris Teeven schrijft aan de Kamer dat de specialisten zelf verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van hun beroepsregistratie. Dit wordt alleen bij indiensttreding bij forensisch psychiatrische centra gecontroleerd. Teeven wil nu een systematische controle inrichten op de geldigheid van de registratie van medisch specialisten die adviezen opstellen in rechtszaken. Op welke wijze dit moet gebeuren, daarover spreekt hij nog met betrokken organisaties. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer

Advies: sluit tbs-afdelingen in gevangenissen

GGZ-Drenthe ziet af van bouw tbs-kliniek

Verblijf in tbs-kliniek neemt weer toe

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.