Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Corstens en Plukker nieuwe bestuurders VUmc

De raad van toezicht van het Amsterdamse VUmc heeft per direct Fred Plukker als bestuursvoorzitter en Frans Corstens als bestuurslid benoemd. Zij werken op tijdelijke basis.
Corstens en Plukker nieuwe bestuurders VUmc

Met de benoeming is de raad van bestuur van het in opspraak geraakte academisch ziekenhuis weer voltallig.

Plukker en Corstens

Voorzitter Plukker is interim-ziekenhuisbestuurder en werkte onder andere bij het Deventer Ziekenhuis, de St. Maartenskliniek in Nijmegen en het Westfriesgasthuis in Hoorn. Corstens komt van het UMC St Radboud in Nijmegen. Het derde lid van de raad van bestuur, vicevoorzitter en decaan Wim Stalman, blijft zijn functie vervullen. Plukker zegt in een verklaring over zijn inzet: ‘Ons doel is aan de patiënten, de direct betrokken partijen en alle medewerkers te laten zien dat VUmc de professionele omgeving biedt die zij van oudsher kennen.’ Hoe lang de twee nieuwelingen aanblijven, kon een woordvoerster van VUmc niet zeggen.

Vertrouwen

De nieuwe raad heeft de opdracht gekregen ‘op korte termijn het patiëntenvertrouwen volledig te herstellen, de focus op zorg en behandeling waar nodig te intensiveren en de spanningen tussen enkele specialisten daadkrachtig aan te pakken en op te lossen’, stelt de raad van toezicht.

Ruzie

Afgelopen vrijdag stapten twee leden op: bestuursvoorzitter Elmer Mulder en een ander lid van de raad van bestuur, Wouter van Ewijk. Het ziekenhuis kwam onder vuur te liggen door een ruzie tussen specialisten en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De inspectie besloot het VUmc in verband hiermee vorige week dinsdag onder verscherpt toezicht te stellen. Daarna zette het ziekenhuis longarts Piet Postmus op non-actief, die de ruzies en de veiligheid van patiënten aan de kaak had gesteld. Die stap van het ziekenhuis kreeg veel kritiek. De weggestuurde klokkenluider Postmus liet eerder weten te hopen dat met een nieuw bestuur de deur voor hem weer op een kier staat om terug te keren. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer over Fred Plukker

Lees hier hoe Fred Plukker de problemen tussen de intensivisten en met name de longartsen aanpakte in het Sint Jans Gasthuis in Weert

Artikel Zorgvisie: Geen gevoel voor urgentie

Lees meer:

‘Bestuur VUmc creëerde angstcultuur’

Onderzoek naar bestuur en toezicht VUmc

Bestuursleden Mulder Ewijk stappen op bij VUmc

‘Ontslag klokkenluider VUmc onaanvaardbaar’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.