Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Crisisplan voorkomt opname ggz’

Redacteur Zorgvisie
Bij bijna een kwart van de psychiatrische patiënten kan een crisisplan opname voorkomen. Dat blijkt uit een rapportage van onder meer onderzoekers van het Erasmus MC.
GedwongenOpname400.jpg
Thinkstock.

Wetenschappers van het Erasmus MC en ggz-aanbieder Yulius onderzochten het nut van een crisisplan voor psychiatrische patiënten. In een dergelijk plan wordt door de cliënten en hun behandelaars vastgesteld wat de signalen zijn als het mis gaat met de cliënt en wat er gedaan kan worden om dit te voorkomen.

Ingrijpende gedwongen opname
Volgens de onderzoekers werken andere middelen die een gedwongen opname moeten voorkomen niet of nauwelijks. ‘Een gedwongen opname is een ingrijpende gebeurtenis en heeft een negatieve invloed op het beloop van psychiatrische klachten. Iedereen is erbij gebaar om een gedwongen opname te voorkomen, zolang dit de patiënt en omgeving niet schaadt’, zegt psychiater Mark de Jong, een van de auteurs van het onderzoek.

Gedwongen opname verminderen
De wetenschappers bestudeerden dertien andere onderzoeken naar middelen die een gedwongen opname moeten verminderen, zoals het verhogen van de therapietrouw en de voorwaardelijke machtiging. Hun conclusie: een crisisplan opstellen is het meest effectief. De Jong: ‘Zo’n plan kan bij 23 procent van de patiënten een gedwongen opname voorkomen. Dit inzicht is belangrijk voor patiënten en behandelaren, maar ook voor de maatschappij. Want de tolerantie voor deze mensen neemt af en de druk om zo mijn mogelijk dwang toe te passen neemt toe, terwijl het aantal dwangopnames stijgt.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.