Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CTG/ZAio wil regie over dbc’s

MAARSSEN - Het College Tarieven Gezondheidszorg/Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) wil de regie over het onderhoud van de dbc-systematiek (diagnose-behandelingcombinaties). Die regie ontbreekt nu namelijk, schrijft voorzitter Frank de Grave aan het ministerie van VWS.

Voor het onderhoud van de dbc-systematiek is de Stichting DBC Onderhoud verantwoordelijk. In deze stichting zijn de brancheorganisaties van de ziekenhuizen, specialisten, verzekeraars en patiënten vertegenwoordigd. Taak van CTG/ZAio is om de dbc’s te toetsen en de prijzen vast te stellen.

Probleem

Probleem bij het onderhoud van de dbc-systematiek is volgens De Grave dat de betrokken partijen verschillende doelen hebben. Stichting DBC Onderhoud stelt zich volgens de Grave vooral op als belangenbehartiger van de marktpartijen terwijl het de opdracht van CTG/ZAio is om toe te zien op doelmatigheid en kostenbeheersing.

Geen regie

Geen van de betrokken partijen heeft echter de regie, aldus De Grave, wat volgens hem leidt tot grote risicos voor de beheersing van de kosten. De samenwerking tussen Stichting DBC Onderhoud en CTG/ZAio verloopt dan ook moeizaam, aldus De Grave. Zo verstrekt Stichting DBC Onderhoud het CTG/ZAio niet de benodigde informatie om dbc-prijzen vast te kunnen stellen. (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.