Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cure moet snijden

Er moet in de curatieve zorg meer aandacht komen voor kwaliteit, innovatie en preventie. Een deel van de rekening belandt bij de ziekenhuizen.

Om de budgettaire problemen helpen op te lossen krijgen ziekenhuizen een structurele, taakstellende efficiencybesparing opgelegd van 160 miljoen euro in 2008, oplopend tot 400 miljoen in 2011. De totale omvang van de ombuigingen in de curatieve zorg lopen op van 800 miljoen in 2008 tot 1,2 miljard in 2011.

Groeiruimte

Het kabinet belooft de curatieve zorg niettemin dat er meer volume geleverd mag worden en wel binnen een groeiruimte van 900 miljoen euro in 2008 tot 4,2 miljard in 2011. Voor de prioriteiten binnen het beleidsprogramma, zoals kwaliteit en innovatie, is in totaal 100 miljoen euro beschikbaar. Vanaf 1 januari 2008 worden ziekenhuizen zelf verantwoordelijk voor hun vastgoed. Vanaf 2009 kunnen de huisvestingskosten worden verwerkt in de tarieven.

Maatstafconcurrentie

In 2008 is 20 procent van het medische behandelaanbod vrij onderhandelbaar. Als overgangsinstrument naar meer onderhandelingsruimte wordt voor de helft van de behandelingen maatstafconcurrentie ingevoerd. Bij het vaststellen van de maatstaf zal het kabinet nadrukkelijk rekening houden met de bezuinigingsdoelstelling.

Verbetering dbc’s

Het DBC-systeem wordt in 2008 vereenvoudigd en verbeterd. Voor de operatie is ruim 11 miljoen euro beschikbaar.

De geestelijke gezondheidszorg (ggz) valt met ingang van 2008 grotendeels onder de zorgverzekeringswet. Net als de rest van de curatieve zorg wordt dit deel van de ggz bekostigd via dbc’s. Met de hele operatie is een eenmalige uitgave van 600 miljoen euro gemoeid. Om een samenhangende eerstelijns ggz te ontwikkelen door met name de samenwerking met de huisarts te verbeteren stelt het kabinet 38 miljoen euro beschikbaar.

Quality Index

Om de transparantie van de zorg te verbeteren komt er een Consumer Quality Index. Daarnaast komt er vanaf 2011 voor 80 aandoeningen informatie beschikbaar op kiesbeter.nl Voor deze maatregelen ter verbetering van de transparantie is bijna 7 miljoen euro voor beschikbaar. Om de patiëntenrechten nauwer te omschrijven komt er een nieuwe Wet Cliënt en Kwaliteit van zorg. Ter versterking van de positie van de patiënt krijgen de patiëntorganisaties structureel 10 miljoen meer subsidie. In het kader van een veiliger zorg wil het kabinet het aantal vermijdbare medische missers met 15 duizend per jaar terugdringen. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.