Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

CVZ: Groei pgb zet onverminderd door

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) groeit gemiddeld met 11,7 procent per jaar. De lasten van de pgb-regeling stijgen jaarlijks gemiddeld met 21,2 procent.
CVZ: Groei pgb zet onverminderd door

Dat blijkt uit Zorgcijfers eerste kwartaal 2010 van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ heeft de ontwikkeling van het pgb van 2004 tot 2009 bekeken. In die periode is het aantal pgb-houders jaarlijks gemiddeld met 11,7 procent gestegen. De lasten zijn in de periode 2004-2009 jaarlijks met gemiddeld 21,2 procent gestegen tot circa twee miljard euro in 2009. De groei betekent een verdubbeling van de lasten in een periode van vijf jaar.

Pgb-stop

Het ministerie van VWS heeft de afgelopen jaren diverse maatregelen genomen om de groei te beteugelen. Zo is de mogelijk voor thuiswonende ouderen met somatische klachten om begeleiding aan te vragen aangescherpt. Daarnaast moeten de bureaus jeugdzorg strenger indiceren om de sterke groei van pgb-houders onder jeugdigen met psychische problematiek te beteugelen. En ofschoon oud-minister Klink van VWS afgelopen zomer liet weten dat deze maatregelen wel effect sorteren, zet de groei van het pgb door. Het subsidieplafond voor 2010 (2363 miljoen euro) was op 30 juni al bereikt, waarop Klink besloot tot een pgb-stop. De afgelopen maanden heeft hij diverse categorieën daar weer van uitgezonderd om schrijnende gevallen te voorkomen.

Pgb als verzekerd recht in AWBZ

Het nieuwe kabinet wil van het pgb, dat nu nog een subsidieregeling is, een verzekerd recht op AWBZ-zorg maken. Daarmee zou het onder het budgettair kader zorg (BKZ) vallen. Zorgkantoren gaan dan in regio’s beslissen hoeveel geld er naar zorg in natura en naar pgb’s gaat. Als het regionale budget op is, zou dat feitelijk neerkomen op een pgb-stop. Dat staat op gespannen voet met een verzekerd recht.

Dolle stier

Budgethoudersvereniging Per Saldo wijst erop dat het pgb ondanks de sterke groei de zorg goedkoper maakt. Het budget is namelijk maar 75 procent van het budget waar mensen recht op hebben als ze zorg in natura zouden ontvangen. Daarnaast bestaan de budgethouders al lang niet meer alleen uit de oorspronkelijke doelgroep, mensen die de zorg in eigen regie willen houden, vertelt Aline Saers, directeur Per Saldo. “Het beeld dat het pgb maar groeit als een dolle stier door mensen die er alleen maar leuke dingen mee willen doen is pertinent onjuist. Uit recent onderzoek van het bureau ITS blijkt dat veertig procent van de aanvragers uit nood een pgb aanvraagt vanwege wachtlijsten voor de zorg in natura.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Geen pgb voor mensen met schulden
OM vermoedt pgb-fraude bij Hanimeli
AWBZ-instellingen en pgb-houders leveren in

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

5 REACTIES

  1. Het is appels met peren vergelijken. Zorginstellingen maken voor ZIN productieafspraken met het zorgkantoor. Van deze inkomsten betalen ze ook hun overhead, gebouwen en wat al dies meer zijt. Daarom zetten ze een PGB liefst zo snel mogelijk om in ZIN. Het telt dan mee in de productie. Overschrijden ze de productieafspraken, dan schuiven ze tussentijds aan bij het Zorgkantoor om de afspraken bij te stellen. Om die reden is het Zorgkantoor de voornaamste klant van de Zorginstellingen. Niet de client, die wordt vooral als een zak met geld gezien. Zijn slechte zorgverlening en gedwongen winkelnering (ZIN) redenen voor de populariteit van het PGB? Wie betaalt (PGB), die bepaalt!

    Dat het PGB mensen aantrekt die daarop gewezen worden door PGB-bureautjes is opzettelijke kwaadsprekerij. Kan het zo zijn dat we de samenleving almaar ingewikkelder maken en dat er steeds meer mensen zijn die het allemaal net niet meer snappen? Kijk naar de groei van de LVG-populatie, die zit al aan de onderkant van het VMBO. Het getuigt sowieso van een slechte smaak om mensen met beperkingen weg te zetten als klaplopers. Op deze website komt dat vaker voor dan bij bijvoorbeeld Skipr. Ander publiek waarschijnlijk.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is niet meer dan normaal dat mensen voor PGB kiezen. Dan heb je inderdaad zelf de regie, ben je niet afhankelijk van de willekeur van een zorgverlener die alleen maar om de winst denkt.
    En als ik dus een ZIN heb krijg ik maar 60% van waar ik recht op heb. Dat recht is al minimaal en daar krijg ik dan nog maar iets meer dan de helft van.
    Dan wordt een PGB al snel duurder. Want die 75% van de indicatie die ik dan krijg voor mijn PGB gebruik ik helemaal. Laten we zeggen dat ik die voor 70% gebruik.
    Dus dan is mijn PGB zorg 70% van mijn indicatie maar wel 100% mijn verantwoording en de ZIN is 60% en ben ik 100% overgeleverd aan de willekeur van een organisatie.
    Als die zorgverleners er nou eens mee beginnen met de ZIN volledig in te vullen dan wordt het verschil tussen PGB enZIN ook een reeel verschil.

  4. Nee, ZIN daalt absoluut niet. PGB is ook niet goedkoper. PGB’ers gebruiken 75 procent van hun budget, mensen die zorg in natura ontvangen vebruiken ongeveer 60 procent van de toegewezen indicatie.
    Maar het voornaamste punt is dat het PGB mensen aantrekt die anders geen beroep op de AWBZ zouden doen al of niet aangemoedigd door de PGB-bureautjes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.