Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CVZ meldt BEP-model aan voor Spider Award

Mario Gibbels
Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft het zogeheten BEP-model aangemeld voor de Spider Award. Peter Snaterse, projectleider AZR 3.0 bij het CVZ, legt uit wat het BEP-model is en wat er zo innovatief aan is.
CVZ meldt BEP-model aan voor Spider Award

Wat is het BEP-model?

“BEP is een afkorting voor Bedrijfsregels, EI-standaarden en Processen. Het BEP-model is een model waarin alle relevante informatie met betrekking tot de AWBZ-brede zorgregistratie (AZR) op een gestructureerde manier is vastgelegd.”

Waarom heeft het CVZ het BEP-model ontwikkeld?

“Binnen AZR heb je te maken met een enorme hoeveelheid regels, standaarden en processen. Bij het CVZ zijn er twee, drie mensen die daar het volledig overzicht van in hun hoofd hebben. We zijn nu bezig met een nieuwe versie van AZR, release 3.0, waarin de nieuwe ontwikkelingen in de AWBZ, zoals de ZZP’s, moeten worden verwerkt. Deze ontwikkelingen grijpen in op alle processen en regels en daarmee wordt het nog ingewikkelder. Daarom hebben we besloten om een procesmodel te ontwikkelen waarin al die informatie op een gestructureerde manier is verwerkt. Dat model hebben we als hulpmiddel gebruikt bij de ontwikkeling van AZR 3.0. Er was geen standaard softwareproduct waarin we deze informatie kwijt konden, daarom hebben we het zelf gemaakt.”

Het is dus een model voor intern gebruik?

“Klopt, maar op een gegeven moment hoorden de softwareleveranciers van ons model en die vroegen of zij het mochten gebruiken bij de ontwikkeling van hun software. En ook de gebruikers bleken geïnteresseerd. Wij hebben toen besloten om het BEP-model geschikt te maken voor gebruik door leveranciers én gebruikers.”

En hoeveel gaat ze dat kosten?

“We stellen het BEP-model via onze website gratis beschikbaar. Ons doel als CVZ is om ervoor te zorgen dat AZR 3.0 goed wordt ingevoerd en beheerd. Het BEP-model blijkt daarbij een uitstekend hulpmiddel.”

Wat is er zo innovatief aan het BEP-model?

“Je kunt het nergens anders kopen. We hebben het helemaal zelf ontwikkeld. Het BEP-model geeft een integraal beeld van alle processen, regels en standaarden in AZR. Als ergens iets verandert, zie je meteen wat die verandering voor effect heeft. En ’t zou ook voor andere vormen van ketenintegratie gebruikt kunnen worden zoals de WMO en het EPD.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook

JunoHealth meldt ZCC aan voor Spider Award

Antonius Ziekenhuis meldt zich aan voor Spider Award

Kankercentra melden zich als eerste voor Spider Award

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.