Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CVZ noemt IQ-maatregel niet uitvoerbaar

De IQ-maatregel die per 1 januari 2012 moet ingaan, is niet uitvoerbaar. Dat concludeert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in een rapport over de geplande maatregel die voor 250 miljoen euro aan besparingen in de langdurige zorg moet gaan opleveren. De maatregel zou onverantwoorde gevaren creëren voor de doelgroep licht verstandelijk beperkte mensen.
CVZ noemt IQ-maatregel niet uitvoerbaar

De betrouwbaarheid van IQ-testen is beperkt en de IQ-score is vanwege de variatie in testresultaten niet het geschikte criterium om te bepalen of iemand is aangewezen op AWBZ-zorg, stelt het CVZ in zijn rapport. Bovendien zegt de beoordeling van het intellectuele vermogen volgens het college weinig tot niets over de ernst van de problemen en de ondersteuningsbehoefte. In combinatie met andere maatregelen die betrekking hebben op de doelgroep brengt de maatregel grote gevaren met zich mee en zal ernstige maatschappelijke gevolgen hebben.

Maatschappelijke effecten

Het CVZ adviseert het kabinet om beter te onderzoeken waar de ongewenste groei in de AWBZ aan te wijten is en op grond daarvan de indicatiestelling aan te scherpen. In het rapport beveelt het college de bewindspersonen ook aan om de maatschappelijke effecten van de cumulatie van de verschillende maatregelen en de effecten van die maatregelen op elkaar nader te onderzoeken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

 
Cliëntenraden protesteren tegen IQ-knip AWBZ
Brandbrief CG-Raad aan Rutte
TNO rekent kabinetsbeleid gehandicapten door

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Verstandig en volledig juist advies. De verantwoordelijk bewindspersoon is verstandig als ze de conclusies accepteert en niet op zoek gaat naar alternatieven die zonder meer ten koste gaan van de kwaliteit van leven van deze doelgroep.

  2. Lees alle reacties
  3. Het stelt mij gerust dat de I.Q.maatregel onuitvoerbaar blijkt volgens CVZ. Recent in de familie iemand getest, het I.Q. lag rond de 95-100. Maar de test bestaat uit diverse tests, waaruit een gemiddelde wordt berekend, dat is dan het I.Q. Sommige testen , zoals bij de betreffende persoon kunnen laag uitvallen, anderen hoog, het gemiddelde kan dan uitkomen op een (bijna) notrmaal I.Q. dan kom je uit op een gemiddeld I.Q.
    de betreffende persoon kan echter helemaal niet ”gewoon meedoen”‘, helaas. uiteindelijk blijkt er behoorlijk wat aan de hand en heeft deze persoon vele uren begeleiding etc toegewezen gekregen. je houdt je hart vast als dat niet meer zou kunnen. deze mensen trekken het helaas echt niet, komen niet aan banen, kunnen hun leven niet alleen op orde houden, komen in schulden, kunnen ook niet altijd zelf hulp vragen, kunnen niet geheel zelfstandig wonen etc. geen hulp voor deze mensen wordt zonder begeleiding duurkoop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.