Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CVZ: Zorginnovatie niet lucratief

AMSTERDAM - Ziekenhuizen die een mammapoli hebben geïntroduceerd, lijden daarop verlies. Dit stelt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) op basis van een onderzoek, dat tevens uitwijst dat een mammapoli tot betere zorg voor vrouwen met een verdenking van borstkanker leidt.
CVZ: Zorginnovatie niet lucratief

Het onderzoek werd uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het CVZ.

Doel mammapoli

Doel van de mammapoli is de wachttijden voor vrouwen met een verdenking van borstkanker te verkorten en de diagnostiek te verbeteren, aldus het persbericht van CVZ

Kortere wachttijden, minder operaties

De wachttijden worden verkort door bijvoorbeeld het reserveren van polikliniekplaatsen en diagnostische onderzoeken en het reserveren van operatiekamercapaciteit voor vrouwen met een verdenking van borstkanker. Uitgebreidere diagnostiek gebeurt door het gebruik van specifieke diagnostische methodieken en door het structureel inzetten van multidisciplinaire expertise. Als gevolg van betere diagnostiek is het minder vaak nodig vrouwen voor een tweede keer te opereren.

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd in het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn en ziekenhuis Rivierenland in Tiel. In die twee ziekenhuizen is gekeken naar de kosten en baten van de invoering van de mammapoli voor het ziekenhuis. In beide ziekenhuizen bleek het project financieel nadelig voor het ziekenhuis.

Oorzaak dalende inkomsten

De oorzaak van de dalende inkomsten schuilt in het feit dat in deze ziekenhuizen vrouwen minder vaak geopereerd worden, terwijl het ziekenhuis in de huidige financieringsmethodiek per operatie een vergoeding krijgt.

DBC-systematiek zou probleem verhelpen

Volgens het persbericht van CVZ, zou bij de overgang op de zogenaamde DBC systematiek (Diagnose Behandel Combinatie het ziekenhuis wel baat hebben bij invoering van de mammapoli. In dat geval krijgt het ziekenhuis niet een bedrag voor een operatie maar een bedrag voor het genezen van een vrouw met borstkanker. Het ziekenhuis zou dan hetzelfde bedrag krijgen voor een vrouw die twee keer geopereerd wordt als voor een vrouw die één keer geopereerd wordt. Het verminderen van het aantal tweede operaties zou dan geen inkomstendaling betekenen voor het ziekenhuis. (CVZ)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.