Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ draait de duimschroeven aan bij niet-gecontracteerde zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
CZ heeft de voorwaarden voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging aangescherpt. Ze moeten voortaan een wijkverpleegkundige in dienst hebben. Onder zzp’ers is daardoor grote verwarring ontstaan.
wijkverpleging
Foto: Adobe Stock

CZ heeft de strengere voorwaarden kenbaar gemaakt in een brief van 10 januari aan alle niet-gecontracteerde zorgaanbieders die wijkverpleging declareren. Ze gelden met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018. De zorgverzekeraar eist dat de niet-gecontracteerde zorgaanbieders voortaan een wijkverpleegkundige in dienst hebben. Onder zzp’ers is door deze eis grote verwarring ontstaan, zo valt te lezen op de website van hun brancheorganisatie Solopartners. De zelfstandigen zonder personeel (zzp) werken per definitie zonder personeel. Door deze nieuwe eis kunnen ze geen wijkverpleging meer declareren.

CZ zaait verwarring onder zzp’ers

CZ laat desgevraagd weten dat dit niet de bedoeling is van de voorwaarde. De zorgverzekeraar houdt er wel aan vast, omdat het om een voorwaarde gaat die op zich niet nieuw is. Wijkverpleegkundigen die de indicatie stellen, moeten betrokken blijven bij de zorgverlening. Het is de bedoeling dat ze in de gaten houden of de inzet op zelfredzaamheid loont. Als dat zo is, kunnenpatiënten wellicht toe met minder zorg. ‘Zo staat dat in het normenkader van de eigen beroepsgroep van verpleegkundigen, de VenVN’, laat een woordvoerder van CZ weten. ‘We zien in de praktijk dat deze verbinding tussen de wijkverpleegkundige die de indicatie stelt en de verpleegkundige die zorg verleent er niet altijd is. Die band willen we herstellen.’

Duurzame verbondenheid met wijkverpleegkundige

Dat deze eis tot verwarring leidt bij zzp’ers, begrijpt de CZ-woordvoerder. ‘De formulering in de brief van 10 januari is wat ongelukkig.’ Maar CZ is niet van plan de eis zo maar te laten vallen. Wel komt er binnenkort een nieuwe brief waarin zal staan dat niet-gecontracteerde zorgaanbieders ook op een andere manier kunnen voldoen aan de voorwaarde. Wat er precies in die nieuwe brief komt te staan is nog niet duidelijk. ‘We bekijken of niet-zorgaanbieders een brief kunnen sturen waarin ze aantonen dat ze een duurzame verbondenheid hebben met de wijkverpleegkundige die indiceert.’

Niet-gecontracteerde wijkverpleging is duurder

CZ ontkent dat het om een initiatief gaat om niet-gecontracteerde wijkverpleging te ontmoedigen. Uit twee recente onderzoeken blijkt dat niet-gecontracteerde wijkverpleging twee keer zo duur is als gecontracteerde. Zilveren Kruis heeft de voorwaarden voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders al eind 2017 veranderd. Van alle nieuwe klanten en voor iedere nieuwe indicatie een aparte machtiging nodig van Zilveren Kruis, anders wordt er niet betaald. Ook krijgen ongecontracteerde zorgaanbieders geen betaalovereenkomst meer van Zilveren Kruis. En de zorgverzekeraar schaft de akte van cessie af, waarmee de zorgaanbieder de geleverde zorg kan declareren bij de zorgverzekeraar. CZ handhaaft de akte van cessie wel, maar stelt wel extra voorwaarden. Zo wordt de duur beperkt tot maximaal één jaar.

Zzp’ers zitten klem

‘Zzp’ers komen klem te zitten tussen alle maatregelen van zorgverzekeraars’, zegt Lex Tabak van brancheorganisatie Solopartners, waar ruim 6.000 zzp’ers zijn aangesloten. CZ vraagt nu een verbintenis tussen wijkverpleegkundige en een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Maar de portal van Vektis staat zo’n koppeling niet toe. In het verleden is gebleken dat wijkverpleegkundigen en zorgaanbieders ten onrechte waren gekoppeld. Dat moet dus eerst weer worden aangepast.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.