Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CZ: ‘prostaatkanker concentreren in drie centra’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Topman Wim van de Meeren neemt de Duitse Martini Klinik in Hamburg als lichtend voorbeeld.
prostaatkanker.plaatje.jpg

Hij doet zijn uitspraken bij Zorgverzekeraars Nederland in het kader van tien jaar Zorgverzekeringswet.

Prostaatkanker
CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren wil de behandelingen van prostaatkanker concentreren in twee of drie centra. Hij wil hiermee de kwaliteit van zorg verbeteren. In de Duitse Martini Klinik in Hamburg zijn de urologen supergespecialiseerd en houden zich alleen met de behandeling van prostaatkanker bezig. Waar ze vervolgens erg goed in worden, gezien de uitkomsten en de patiënttevredenheid. Van der Meeren: ‘In ons land is de behandeling heel verspreid en dat vind ik onaanvaardbaar. We moeten het in Nederland net zo gaan organiseren als in Hamburg. Dadelijk zijn er in ons land twee, drie centra wat mij betreft.’

Martini Klinik
De Martini Klinik behaalt de beste resultaten met prostaatkankerbehandelingen in heel Duitsland. Zo is 93,5 procent van de mannen na de operatie weer volledig continent, in tegenstelling tot gemiddeld 56,7 procent in het gemiddelde Duitse ziekenhuis. Ook het aantal mannen met impotentie na de operatie is dramatisch gedaald. De urologen van de Martini Klinik zien jaarlijks 5000 patiënten en het team doet 2200 operaties per jaar. Elke uroloog doet in Hamburg vier tot acht operaties per week. Aan dit systeem van superspecialisatie ligt een kwaliteitsverbeteringssysteem ten grondslag. 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Geweldig iets om uit te voeren. Meteen aan de slag. Als de zorgverzekeraars zien dat dit beter is. Helemaal goed waar wachten ze op. Stel de gelden die nodig zijn beschikbaar en het gaat goed in Nederland met de prostaat zorg. Kortom Utopie. Als een patiënt ingestuurd moet worden naar de martini kliniek is er een uitgebreid epistel nodig waarom dat moet en zal de zorgverzekeraar de eerste zijn die dwars ligt. Als we in Nederland deze goede vorm van zorg willen zullen de zorgverzekeraars ander gedrag moeten gaan vertonen en hun verantwoordelijkheid nemen naar de verzekerden toe. Aan de slag dus verzekeraars. Jullie kunnen het waar maken. Succes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.