Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Dagbesteding blijft ook in 2014 bestaan

Mensen kunnen in 2014 nog steeds gebruik maken van dagbesteding. Ook als zij voor het eerst dagbesteding nodig hebben. Voor deze groep nieuwkomers gaat er een overgangsregeling komen. Dat hebben regeringspartijen PvdA en VVD gisteren in een debat toegezegd.
Dagbesteding blijft ook in 2014 bestaan

Volgens belangenvereniging Per Saldo voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), heeft Tweede Kamer-lid Otwin van Dijk de komst van een overgangsregeling bevestigd. Op vragen van Per Saldo schrijft zorgwoordvoerder Van Dijk: ‘Dagbesteding blijft bestaan. Ook in 2014. Dagbesteding gaat per 2015 naar gemeenten.’

Overgangsregeling

De regeling gaat er als volgt uitzien: Per 2014 kunnen nieuwe mensen geen aanspraak meer maken op huidige AWBZ-dagbesteding. Alle bestaande indicaties lopen in 2014 gewoon door. Voor nieuwe mensen in 2014 wordt er een overgangsregeling gemaakt. Per 2015 gaan alle bestaande en nieuwe mensen naar gemeente (Wmo).

Onrust

Het regeerakkoord had veel onrust teweeg gebracht door het volgende fragment in de tekst: ‘In 2014 wordt de aanspraak voor de functie begeleiding in de AWBZ beperkt door de aanspraak op dagbesteding te laten vervallen (…) ‘Vanaf 2015 wordt de extramurale zorg overgeheveld naar het gemeentelijk domein.’

Opluchting

Per Saldo schrijft opgelucht te zijn dat er een overgangsregeling gaat komen. Het kabinet zegde toe dat die binnen een paar maanden er moet zijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Robin Utrecht)

Lees meer:

Toekomst dagbesteding blijkf onduidelijk

Kleinschalige zorg luidt noodklok over dagbesteding

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @Mark. Hartstikke goed gezien. Goed dat je het zegt. Zo’n voor de hand liggende punten zien onze allerhoogste beslissers niet eens, OMDAT ZE — Schippers incluis — HELEMAAL NIET WETEN WAT ZICH IN DE ZORG AFSPEELT. O het is zo triest, VOORAL VOOR DE PATIENTEN die ’s avonds geen bezoek krijgen en op de TV ook nog zien dat ze door dik betaalde criminele politici in de steek worden gelaten (salaris dat de patienten opbrengen van hun schamele AOW-tje). WAT EEN WERELD.

  3. Een overgangsregeling zonder kostendekkende vervoersregeling leidt alsnog tot sluiting van dagbestedingscentra. 6 Euro vergoeding, zonder eigen bijdrage te mogen vragen voor ongeveer 15 – 18 Euro vervoerskosten, leidt tot verliezen bij aanbieders die nu overwegen te sluiten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.