Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daginvulling in gehandicaptenzorg onder druk

Veel cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg krijgen in de ogen van begeleiders daginvulling die onvoldoende cliëntgericht is. Dat komt door gebrek aan tijd, faciliteiten en scholingsmogelijkheden. Dat blijkt onder andere uit het landelijke NIVEL Panel Verpleging & Verzorging.
angstIstock400.jpg
Foto: iStock

Een onderzoek onder begeleiders in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking laat zien dat  daginvulling onder druk staat. Veel cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg hebben in de ogen van begeleiders weliswaar voldoende daginvulling. Begeleiders vinden het echter wel nodig dat die daginvulling meer persoonsgericht wordt en beter past bij de wensen en mogelijkheden van iedere cliënt. Dat streven staat onder druk door gebrek aan tijd, faciliteiten en scholingsmogelijkheden.

Meer aandacht
Vrijwel alle begeleiders (93 procent) vinden dat de meeste cliënten een zinvolle daginvulling hebben. Zij vinden de kwaliteit van die daginvulling voldoende (40 procent) of (zeer) goed (41 procent). De rest van de begeleiders vindt de daginvulling matig (18 procent) of slecht (1 procent). De helft van de ondervraagde begeleiders wil meer aandacht voor individuele activiteiten, zowel binnen als buiten de eigen instelling. Ze willen dat iedere cliënt de door hem of haar gewenste daginvulling krijgt.

Te weinig tijd
Minder dan de helft van de begeleiders (43 procent) zegt dat er (meestal) voldoende tijd is voor een zinvolle daginvulling van hun cliënten. Zij geven aan dat dit moeilijk is als zij bijvoorbeeld alleen op een groep staan. Ook ’s avonds en in de weekenden hebben begeleiders vaak te weinig tijd voor persoonlijke aandacht. Daarnaast vindt slechts de helft van de begeleiders dat er (vaak) voldoende faciliteiten zijn. De andere helft geeft aan dat het daar soms (38 procent) of altijd (14 procent) aan ontbreekt. Het vervoer noemt 18 procent daarbij als een probleem.

Scholing
Vier op de tien begeleiders vindt dat zij onvoldoende scholing krijgen om hun cliënten goed te ondersteunen bij zinvolle daginvulling. De meeste competenties die nodig zijn om cliënten te ondersteunen bij een zinvolle daginvulling beheersen begeleiders, zo is hun eigen ervaring. Zij vinden bijvoorbeeld dat ze een persoonsgerichte houding hebben. De grootste scholingsbehoefte betreft groepsdynamische processen en het coachen van andere medewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers. Daarnaast willen relatief veel begeleiders meer weten over de dagbestedingsmogelijkheden buiten de instelling en de sociale kaart van de regio.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.