Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dbc brengt noodhulp in gedrang

De spoedeisende hulp en kraamzorg in kleine ziekenhuizen staan onder druk. De reden is dat de betrokken partijen er tot op heden niet in zijn geslaagd de financiering van de achterwacht-functie te regelen.

Wachtdiensten zijn essentieel voor de instandhouding van voorzieningen als spoedeisende hulp en kraamzorg. Zij garanderen dat er een arts beschikbaar is in geval er zich een incident of bevalling voordoet.

Verrichtingen

Juist dit niet planbare karakter zorgt binnen de huidige bekostigingssystematiek voor problemen. De registratie in dbc’s is namelijk gebaseerd op verrichtingen. Wachtdiensten worden binnen dit systeem niet als verrichting meegerekend.

Vergoeding

In theorie kan een arts die een wachtdienst draait zonder een patiënt te zien geen vergoeding in rekening brengen. In grotere ziekenhuizen doet zich dit probleem vanwege de constante instroom van patiënten nauwelijks voor. Kan er eenmaal een dbc geopend worden, dan kunnen de wachturen daarin verdisconteerd worden. Kleine ziekenhuizen, waar minder toeloop op spoedeisende hulp en kraamzorg is, hebben deze mogelijkheid veel minder.

De Orde

De betaling van wachtdiensten was een van de onderwerpen bij de vaststelling van het nieuwe uurtarief voor medisch specialisten. Volgens Orde-woordvoerster Ellen van Rooij is dit vanwege het grote aantal specialismen niet gelukt. “Maar het is een serieus probleem waar de komende maanden een oplossing voor hopen te vinden”, aldus Van Rooij.

NVZ

De NVZ vereniging van ziekenhuizen wil pas op de kwestie ingaan reageren als de opbouw van het nieuwe uurtarief bekend is. (PvdP)

Lees ook:

Specialisten maken SEH efficiënter

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.