Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De Belevenis trekt het land in

Redactie Zorgvisie
Een uniek project voor meervoudig gehandicapten en zwaar dementerende mensen verhuist van Amsterdam naar het Limburgse Heel. Dit project, De Belevenis, opent rond de jaarwisseling haar deuren voor een zintuiglijk dagje uit.
De Belevenis trekt het land in

Directeur Berry Holtslag heeft met een team van zeven medewerkers en de hulp van sponsors en vrijwilligers een speciaal soort uitgaansgelegenheid van de grond gekregen. Na jaren van voorbereiding stond een in vele thematische kamers ingedeelde tent van 1600 vierkante meter dit voorjaar voor het eerst nabij de Amsterdam Arena. In het Zorgvisie Magazine van juni kondigde Holtslag al aan dat De Belevenis door het land zal trekken. Het blijft wel nog steeds zoeken naar de financiering van het grootschalig opgezette themapark.

Sponsors

“We hebben natuurlijk onze sponsors”, meldt Holtslag. “Stichting Doen, de Sponsor Bingo Loterij, de NSGK en de Rabobank, maar de overheid blijft vooralsnog afzijdig.” Holtslag kan en wil zijn project niet plaatsen in de hokjes cure of care en dat is lastig voor beleidsmedewerkers. “Dit is cultuur. Het gaat om het welzijn van mensen. Eigenlijk moet ik bij minister Ronald Plasterk zijn voor hulp van de overheid.” Plasterk is ook twee keer uitgenodigd om langs te komen, maar liet weten dat hij te druk was.

‘Pionieren’

De Belevenis wil eerst door het land trekken en over een jaar of drie een vaste locatie hebben. Staatsecretaris Jet Bussemaker heeft De Belevenis overigens wel ervaren, tijdens de opening van de uitgaansgelegenheid voor meervoudig gehandicapten en zwaar dementerenden. Holtslag: “Wij bieden amusement voor een groep van 10 tot 20.000 mensen, maar het blijft pionieren. Met de vergrijzing in het vooruitzicht verwacht ik wel meer aandacht voor ons project, ook vanuit de overheid.”

Vrijwilligers

De decors en attributen van De Belevenis liggen momentaal in vele trailers opgeslagen in een loods. “Het is net een circus”, aldus Belevenisdirecteur Holtslag. Voor de locatie in het Limburgse Heel is De Belevenis al op zoek naar gespecialiseerde vrijwilligers. De zogeheten Droom-Belevenis in Limburg biedt nog meer activiteiten en er is een mogelijkheid om te overnachten. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Het artikel over De Belevenis in Zorgvisie Magazine

Lees ook:

Zorg en Welzijn bevriest pensioenen

Huisvesting gehandicapten is verbeterd

Staatssecretaris Bussemaker steunt thuiszorg Helmond

1 REACTIE

  1. Hopen dat dit project goed gaat draaien,zeer belangrijk voor de gehandicapten en de dementerende.Hopen dat de overheid hier wat mee doet,jammer dat de heer Ronald plasterk het te druk had.Maar goed,mischien kan Jet bussemaker hem vertellen hoe belangrijk het is voor deze doelgroep.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.