Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De dalers over hun val (dossier 2005)

De Top-100 jaar kent dit jaar een aantal opvallende dalers in de lijst. ZorgVisie vroeg bestuurders naar oorzaken van hun tegenvallende notering. Ze nemen het verlies blijmoedig. Duikelen en toch tevreden zijn.

Siza Dorp Groep duikelt maar is toch tevreden

“Van een flinke min in 2003, naar een bescheiden plus in 2004.” Het communicatieblad van Siza Dorp Groep zet voorzichtig een juichende toon in waar het de jaarrekening over 2004 betreft. Maar in de top-100 duikelt de Gelderse Zorgaanbieder voor de gehandicaptenzorg vijftien plaatsen. Hoe zit dat?

”We hebben bezuinigd door een vacaturestop en het terugbrengen van de overige bedrijfskosten door bijvoorbeeld leningen om te zetten. Dat heeft minder lasten tot gevolg gehad.” Kersvers Siza Dorp Groep-bestuurder Rob Hoogma zet de genomen financiële maatregelen op een rij. Sinds 1 september is Hoogma voorzitter van de raad van bestuur.

De Gelderse zorginstelling boekt een bescheiden winst boekt ten opzichte van 2003. Maar de omzet liep in 2004 met 7 procent terug in vergelijking met het voorgaande jaar. Het directe gevolg: Siza Dorp Groep duikelt in het klassement (van 73 naar 88). “De cijfers geven een vertekend beeld” verklaart Hoogma. De terugloop van de omzet is een direct gevolg van de verzelfstandiging van Revalidatietechniek Het Dorp (RTD). Tot eind 2003 maakte RTD onderdeel uit van Siza Dorp Groep. Op initiatief van het personeel – een unieke move overigens – is RTD eind 2003 verzelfstandigd. Hoogma is tevreden over het afgelopen jaar. “We hebben naast een vacaturestop ook nog een productieverbetering tot stand gebracht en daarvoor verdienen de medewerkers de complimenten.” Hij is niet bevreesd dat de maatregelen tot het afkalven van de kwaliteit hebben geleid. “Niet tot minder kwaliteit dan voorheen. Ik vind wel dat je vraagtekens kunt zetten bij de financieringssytematiek in de gehandicaptenzorg. Het is duidelijk dat die voor bepaalde doelgroepen krap is en dat blijkt ook wel uit de iza’s die nu zijn afgeblazen.’s. Het is altijd een zware inspanning om die doelgroepen goed te bedienen.”

Daling Amsterdam Thuiszorg ‘ingewikkeld verhaal’

De bedrijfsopbrengsten van Amsterdam Thuiszorg liepen in 2004 met 7 miljoen terug in vergelijking met het jaar daarvoor. Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor, zegt bestuursvoorzitter Gerard Tanke.

”Het is een ingewikkeld verhaal”, waarschuwt Tanke als hij de eerste achtergrond van de daling ter sprake brengt. Tot november 2003 kreeg de thuiszorgsector de zogenaamde bestedingsmiddelen. Bovendien kreeg een aantal thuiszorgorganisaties, waaronder Amsterdam Thuiszorg nog een compensatie voor de negatief financiële effecten van de enkele jaren daarvoor gewijzigde bekostigingssystematiek. Van een productgedefinieerde bekostiging werd destijds overgeschakeld naar een functionarisgerichte bekostiging. Tanke: “Van de ene dag op de andere zijn die subsidies afgeschaft en ontvingen we in 2004 19,6 miljoen euro minder aan inkomsten. Voor een deel hebben we dat effect weten te verzachten door meer omzet te genereren. Door onder andere te snijden in de bedrijfsstaf hebben we een belangrijke kostenreductie kunnen realiseren, waardoor ons resultaat 2004 toch positief is.”

De tweede oorzaak voor de vermindering van de bedrijfsopbrengsten laat zich eenvoudiger uitleggen. Door de flinke verhoging van de eigen bijdrage verloren de thuiszorgaanbieders, zo ook Amsterdam, veel cliënten. Weliswaar keerden de meeste klanten na één of twee maanden weer terug toen ze merkten niet zonder de diensten van de thuiszorg te kunnen. Tanke: “Niettemin scheelt zo’n periode ons flink in inkomsten.”

Tanke waarschuwt dat de inkomstendaling tot een kwaliteitsdaling van het aanbod leidt. “We bewegen ons op een concurrentiemarkt, dus de tarieven staan onder druk. Tegelijk stijgen de loonkosten. De overheid moet zich realiseren dat we een toch een marge moeten houden om te kunnen innoveren én te kunnen investeren in personeel. Er zijn kostbare opleidingsprogramma’s nodig om de kennis en vaardigheden van medewerkers op peil te houden. Als we dat geld niet meer hebben, zal zich dat vroeg of laat wreken.”

Rijngeest Groep voert productie op om verlies goed te maken

“Nee, hoor, we lijden geen omzetverlies, we zijn niet naar beneden gegaan.” George Witte reageert stoïcijns en laat zich niet door de op het oog negatieve cijfers van de wijs brengen. Rijngeest Groep zag in 2004 zijn totale baten met 2,5 miljoen euro teruglopen in vergelijking met het jaar daarvoor.

Witte is voorzitter van de raad van bestuur van Rivierduinen, de GGZ-instelling in Zuid-Holland waar de Rijngeest Groep sinds januari 2005 deel van is gaan uitmaken.

Witte doceert: “We zijn niet naar beneden gegaan. We kregen in 2004 geen compensatiesubsidie meer voor de beddenafbouw. Daardoor zijn we aan de inkomstenkant drie miljoen misgelopen maar onze productie is met een even groot bedrag gestegen.” De winst in de productie heeft de Zuid-Hollandse GGZ-aanbieder vooral gemaakt door het aanbod te vergroten voor diensten waar een grote vraag naar is. Witte: “Het aanbod en daarmee de productie van ons Centrum autisme is bijvoorbeeld flink gestegen.”

Witte benadrukt dat tegelijk met de productiestijging het personeel flink druk is om nieuwe beleidsinstrumenten te implementeren. Neem het epd en we zijn natuurlijk druk in de weer met het keurmerk HKZ.”

De externe druk is groot en de interne druk is groot, zegt Witte. “Er wordt hier verdomd hard gewerkt. We gaan langs het randje van de werkbelasting. Nee, er niet overheen. Tja, hoe meet je dat. Als ik kijk naar signalen als ziekteverzuim en de algemene sfeer dan maak ik me geen zorgen.”

Publicatiedatum: 30 september 2005 (redactie ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.