Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De drie do’s and don’ts van VBHC

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Santeon-ziekenhuizen hebben ruim vijf jaar ervaring met value based healthcare (VBHC). Santeon-directeur Leonique Niessen formuleert de drie belangrijkste do’s and don’ts rond VBHC.
Leonique-Niessen-Santeon400.jpg
Santeon-directeur Leonique Niessen - Foto: Santeon
Premium

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Het lijkt bij Santeon te gaan om trots, dat ze met optuigen van een vernieuwd boekhoudkundig en datamanagementsysteem een hoger plan in zorg bereikt hebben. Kennelijk vooral rond de zorg voor patienten met kanker. Kennelijk was de transparantie zoek, het onderlinge vertrouwen weg en voelden artsen zich 'genomen"door de eerdere boekhoudkundige en dataverwerkende systemen. Maar waar moet de gewone mens het vertrouwen in het "Zorgsysteem" vandaan halen? Is de brede geneeskunde wel op de goede weg? De preventieve geneeskunde en het zicht op ontstaan van de almaar uitdijende groep van kankerpatienten zijn weg, value schijnt nog sporadisch in een goed gesprek te zitten. Inderdaad niet "meetbaar". De Anglo-amerikaans ingerichte oplossingsgerichte geneeskunde, die medisch studenten sinds jaar en dag wordt voorgekauwd en gedaan kan mogelijk niet anders dan in geldgestuurde ( boekhoudkundig) en met managerwijsheden en datasystematiek aangestuurde omgevingen "gedijen". Artsen en studenten schijnen bovenmatig aan burnout en depressieverschijnselen te lijden en de houdbaarheid van managers in de Zorg is niet hoog. Maakt Value Based Health Care de Zorg niet ziek? Waar is vertrouwen in elkaar op gebaseerd?En waarom verdween het?

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.