Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Gelderhorst onder verscherpt toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft De Gelderhorst op 4 juli onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de inspectie is er op dit moment geen sprake van goed bestuur.
toezicht301stockxchng.jpg
Foto: Stockxchng

Dat maakt de inspectie zojuist bekend.

Crisis
Het woon-zorgcentrum voor oudere doven kampt al bijna een jaar met een bestuurlijke crisis. Eind vorige week maakte de Ondernemingskamer de uitspraak bekend in een kort geding dat was aangespannen door de raad van toezicht. De rechter van de Ondernemingskamer schorste per direct de voorzitter van de raad van toezicht, benoemde een vervanger aan en stelde een extra bestuurder aan met beslissingsbevoegdheid naast de huidige. Volgens de inspectie is er onvoldoende zicht op de gevolgen van de recente wijzigingen op bestuurlijk niveau. Dit kan leiden tot risico’s voor het bieden van goede zorg. 

Inspectie
Eind 2015 ontving de inspectie naar eigen zeggen signalen over bestuurlijke onrust bij De Gelderhorst. Deze aanhoudende onrust voor de inspectie reden om te onderzoeken of er nog goede en veilige zorg wordt geleverd. Op basis van de informatie die de inspectie kreeg van de bestuurder en het feit dat de bestuurlijke onrust voortduurde, heeft de inspectie de bestuurder gevraagd een onafhankelijk onderzoek te laten doen. Het onderzoek moest zich richten op de oorzaken en omstandigheden van de ontstane bestuurlijke onrust en de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid.

Veilige zorg
Omdat deze opdracht  werd teruggeven startte de inspectie met een eigen onderzoek. Daarvoor sprak zij eind mei met verschillende partijen bij De Gelderhorst. Op 1 juni 2016 bracht de inspectie een onaangekondigd toezichtbezoek aan De Gelderhorst. Op dat moment voldeed de geboden zorg op bijna alle punten aan de normen en beoordelingsaspecten die de inspectie hanteert. Op 10 juni had de inspectie met de bestuurder en raad van toezicht een gesprek. Daaruit bleek dat er nog steeds een patstelling op bestuurlijk niveau was. De bestuurder noch de raad van toezicht heeft na dat gesprek acties in gang gezet om deze patstelling op te heffen.

Ondernemingskamer
Op 4 juli deed de Ondernemingskamer uitspraak. De inspectie zegt de effecten voor de kwaliteit en veiligheid van zorg als gevolg van de uitspraak van de Ondernemingskamer in deze fase niet te kunnen inschatten en stelt De Gelderhorst daarom voor een periode van vijf maanden onder verscherpt toezicht.

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.