Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Debat sluiting SEH’s onvoldoende doordacht’

Annelies Vermeulen
Het debat over de sluiting van spoedeisende hulpposten (SEH’s) is onvoldoende doordacht. Dat schrijft bestuurder Dirk Schraven van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein namens de gehele raad van bestuur in het Financieele Dagblad.
‘Debat sluiting SEH’s onvoldoende doordacht’

“We moeten af van versimpelde discussies over ‘de helft van de SEH’s moet dicht’ en veel meer gaan kijken naar een adequate inrichting van de acute zorg in regioverband”, schrijft Schraven in het FD. Het is volgens de bestuurder vooral belangrijk om het juiste profiel te kiezen voor de diverse SEH’s, in samenhang met huisartsenposten.

Sluiting SEH’s

Volgens de raad van bestuur zijn er drie redenen om niet over te gaan tot sluiting van de helft van de SEH’s. Ten eerste gaat volgens hen het kwaliteitsargument niet op. “Het is mogelijk dat sommige SEH’s, met name in dunbevolkte gebieden, de gewenste kwaliteitsstandaard niet halen maar dit geldt zeker niet voor de helft van de posten.” Ten tweede is doelmatigheid volgens het St. Antonius Ziekenhuis beter te realiseren door bijvoorbeeld een volledige integratie van SEH’s met huisartsenposten of door de zorg rond acute hartzorg, bevallingen en grote trauma’s regionaal beter op elkaar af te stemmen. “In de derde plaats neemt bij sluiting van een SEH het ‘serviceniveau’ aan bewoners in de directe omgeving van het ziekenhuis aanzienlijk af, zelfs als ze binnen 45 minuten wel een ander ziekenhuis kunnen bereiken.” (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

NVZ: geen rol voor overheid bij sluiten SEH’s

RVZ wil aantal SEH’s ‘halveren’

SP leidt verzet tegen sluiting SEH-Zevenaar

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Eigenlijk klopt het niet dat individuele ziekenhuisbestuurders voor hun belangen opkomen. Dit had de NVZ moeten doen. En als de NVZ het met de minister eens is (bijvoorbeeld omdat het onderdeel was van het hoofdlijnenakkoord), dan moeten individuele bestuurders niet zeuren. En als ze het niet eens zijn met de beslissing van de NVZ, tja, dan moeten ze zich tot de NVZ richten. Zolang als het Antonius lid is van de NVZ moeten wij ervan uitgaan dat de belangen van het Antonius voldoende worden gediend door de NVZ. Wellicht is dit meer een actie van de bestuurder om intern steun te krijgen. Prima natuurlijk, maar dan moeten we hier geen aandacht aan geven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.