Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Declaratiecodes van artsen vaak misbruikt

Persoonlijke declaratiecodes van artsen worden misbruikt door oplichters die daarmee veel geld buitmaken. Dat meldde RTL Nieuws zaterdagavond.
Declaratiecodes van artsen vaak misbruikt

De nepartsen en nepzorginstellingen dienen op grote schaal valse declaraties in, soms zelfs met medeweten van de echte artsen en specialisten. Schippers heeft al een pakket aan maatregelen aangekondigd om zorgfraude aan te pakken.

Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars Achmea en DSW beschikken over honderden van dit soort fraudedossiers. Ook van overleden of gepensioneerde artsen worden de declaratiecodes misbruikt. Uit het onderzoek van RTL onder zorgverzekeraars blijkt dat misbruik van artsencodes inmiddels een van de grootste vormen van fraude is geworden.

Opheldering

Tweede Kamerleden willen snel opheldering van minister Schippers van VWS over de fraude. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil Schippers dinsdag in het vragenuurtje spreken over de kwestie. ‘De minister moet hercontroles van de codes mogelijk maken om misbruik te voorkomen.’
Volgens de PvdA moet de controle op zorgcodes strikter worden en moet misbruik pittiger worden bestraft. ‘In tijden dat we elke zorgeuro twee keer om moeten draaien, is fraude met zorggeld onacceptabel’, zei Kamerlid Lea Bouwmeester. ‘De organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de codes, moet meer doen om fraude te voorkomen.

Politiek

SP-Kamerlid Renske Leijten ziet in de fraude het bewijs dat artsen niet per behandeling moeten worden betaald, maar in loondienst zouden moeten komen. Volgens haar staat dit voor het failliet van de zelfregulering. ‘Hoe kun je fraude bestrijden als je de toegang tot declareren zo open laat staan?’
VVD-Kamerlid Anne Mulder verwijst naar het plan van aanpak van zorgfraude dat Schippers voor Prinsjesdag naar de Kamer wil sturen. ‘Ik reken erop dat deze fraude met dat plan ook wordt aangepakt.’
Niet alleen het CDA, maar ook de PvdA heeft aangekondigd dinsdag mondelinge vragen te willen stellen tijdens het vragenuurtje.

1 REACTIE

  1. Loondienst is een optie.
    maar wat doe je dan met de vrijgevestigden( psychiaters) die veel persoonlijker hulp verlenen.
    Waarom ziet ook de SP niet dat het de bureaucratie is sinds het DBC-en dat hier debet aan is. Voorheen kenden het zorgkantoor zijn declaranten aan de persoonlijke nota’s. Nu met dat dure vektis gedoe alles per internet doen.. de afstand is te groot te verbrokkeld dus nodig je uit tot dit pervers gedrag. Wanneer dringt door dat DBC-en dus op nog meer fronten een pervers systeem is????????????

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.