Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deelnemers telemonitoring Tergooi krijgen korting bij webwinkels

Bert Bukman
Het Tergooi Ziekenhuis start met telemonitoring van hartpatiënten via het Benefit-programma. Patiënten voeren thuis metingen uit en cardiologen volgen hun gezondheidsontwikkeling op afstand. Patiënten die gezonde keuzes maken krijgen bonuspunten die ze kunnen inwisselen bij webwinkels, sportscholen en musea.
Benefit
iStock

Het gaat in eerste instantie om een proef met 100 patiënten. Met een activity tracker leggen zij hun hartslag en bewegingsactiviteit vast. De patiënt vult zelf regelmatig metingen in van bijvoorbeeld bloeddruk, gewicht en buikomvang. Zodra waarden afwijken, krijgen de cardiologen een melding en wordt er contact opgenomen.

Naast artsen en verpleegkundigen worden ook fysiotherapeuten, leefstijlspecialisten en diëtisten ingezet om patiënten te begeleiden en adviseren. Via het gezondheidsportaal hebben patiënten inzicht in hun dossier en kunnen zij direct contact opnemen met een gespecialiseerde verpleegkundige.

Benefit-programma

De methode van telemonitoring is onderdeel van het Benefit-programma. Dit loyaliteitsprogramma is een aanpak die mede is ontwikkeld door het LUMC. Ziekenhuizen, huisartsen, universiteiten en bedrijven werkt hierbij samen om patiënten te helpen hun leefstijl structureel te verbeteren. Het gaat daarbij om voldoende beweging, stoppen met roken en gezond eten en drinken, maar ook om tijdige inname van medicatie en een goede omgang met stress.

Een belangrijk onderdeel van het programma is het beloningssysteem dat eraan is gekoppeld en dat patiënten een extra stimulans moet geven om gezond te blijven leven. Patiënten verdienen bonuspunten als ze gezonde keuzes maken, naar de sportschool gaan bijvoorbeeld of een online cursus volgen.

Musea

Deze bonuspunten kunnen ze inwisselen voor kortingen bij webwinkels, sportscholen en musea. Door gezond gedrag te belonen en positief te stimuleren, wordt het volgens de initiatiefnemers makkelijker voor patiënten om aan hun leefstijl te werken en dit op de lange termijn vol te houden.

Als de proef succesvol is, willen Tergooi het programma volgend jaar aanbieden aan alle hartpatiënten van het ziekenhuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.