Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dementerenden wonen langer thuis door sensortechnologie

Mark van Dorresteijn
Sensortechnologie kan ervoor zorgen dat dementerenden langer thuis kunnen blijven wonen. Onderzoek door Nienke Nijhof van het eHealth Research Centre van de Universiteit Twente toont aan dat langer thuiswonen ook echt mogelijk is en dat besparingen in de zorgfinanciering te realiseren zijn.
Dementerenden wonen langer thuis door sensortechnologie

Cliënten bij zorgorganisatie Bruggerbosch hebben allemaal een vorm van dementie. Zij hebben voor een periode van tien maanden gebruikgemaakt van de sensortechnologie ADLife. Met deze technologie kan een leefpatroon van een cliënt vastgesteld worden. Indien er afwijkingen gemeten worden ten opzichte van dit normale patroon wordt contact gezocht met een aangewezen contactpersoon of de cliënt zelf.

Kostenbesparend

De inzet van ADLife bij mensen met dementie die nog thuis wonen, is kostenbesparend ten opzichte van opname in een verpleeghuis. De onderzoekster rekent uit dat met inzet bij tien cliënten er na een maand duizend euro bespaard kan worden. Bij de inzet van ADLife bij vijftig cliënten kan de besparing na twee maanden oplopen tot 137.000 euro. Nijhof: “Kosten welke men thuis wel heeft en in een verpleeghuis niet – bijvoorbeeld boodschappen of huur – zijn niet meeberekend. Logischerwijs lopen deze kostenbesparingen op bij meer maanden en meer cliënten.”

Thuiswonend of opname

De inzet van techniek is volgens het onderzoek rendabel tot aan ongeveer vijfduizend euro extramurale zorg (bijvoorbeeld 15 uren thuiszorg, vier uur huishoudelijke zorg, drie uur begeleiding thuis en 20 uur dagopvang). Als deze grens wordt overschreden wordt opname goedkoper. Deze besparingen zijn berekend met de gegevens van zorgkosten van deelnemende cliënten, kosten van techniek afgezet tegen de kosten van een opname. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Xbox Kinect controleert gezondheid ouderen

‘Investeer in vroegtijdige diagnose en behandeling dementie’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De vraag is wie bereid is de “aanloop” en aanloopkosten te financieren en bij te dragen aan de implementatie voordat besparingen bereikt worden. Daarnaast is het de vraag of er bij alle betrokkenen voldoende draagvlak is om in noodzakelijke veranderingen te willen investeren die het gebruik en de toepassing van het systeem met zich meebrengen. Hoe ziet daar de “berekening”uit?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.