Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Den Haag dreigt met rechtszaak over korting thuiszorg

De aangekondigde grote bezuinigingen van de rijksoverheid op huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging zijn in strijd met de Gemeentewet en internationale verdragen. Dit stelt de gemeente Den Haag vandaag in de Volkskrant. Die gemeente heeft juridisch onderzoek laten doen naar de overheidsplannen.
Den Haag dreigt met rechtszaak over korting thuiszorg

Wethouder Karsten Klein (CDA) wil met het juridisch onderzoek staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) oproepen de bezuinigingen terug te draaien. Zo niet, dan zal de gemeente mogelijk een rechtszaak aanspannen.

Hulp vermindert
Ruim 6.000 Hagenaars lopen het risico niet langer zelfstandig te kunnen wonen als de hulp vermindert, blijkt uit een studie in opdracht van de gemeente. ‘Wij willen juist voorkomen dat zij naar een verpleegtehuis moeten, wat bovendien veel duurder is. Deze bezuinigingen zijn strijdig met het uitgangspunt van de staatssecretaris, die ook wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen’, zegt de wethouder in de Volkskrant.

Verzet
Met een mogelijke gang naar de rechter lijkt het verzet van de gemeenten tegen de bezuinigingen een nieuwe fase in te gaan. Gemeenten hebben zich van meet af aan verzet tegen de forse kortingen per 2015: 40 procent minder geld voor de huishoudelijke hulp en 25 en 15 procent minder voor begeleiding en verzorging van hulpbehoevenden.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wethouder Karsten Klein kan beter eerst een financieel onderzoek laten doen dan juridisch. En waarschijnlijk is zijn gemeente er niet goed op voorbereid en moeten ze een stapje harder zetten om het te kunnen realiseren. Vele grote gemeenten zijn al ver gevorderd in het opzetten van sociale wijkteams(Utrecht, Leeuwarden etc..)
    Tevens wordt er op de thuiszorg genoeg verdiend om de tarieven omlaag te kunnen brengen. Met een lager budget, kan hetzelfde aantal clienten worden bediend. Zie rendement Buurtzorg en het eigen vermogen van de zorginstellingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.