Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Den Helder vreest ondergang Gemini

De gemeenteraad van Den Helder vreest dat het plaatselijke Gemini Ziekenhuis op een financiële ondergang afkoerst. Bij ongewijzigd beleid is de verwachting van een faillissement later dit jaar ‘gerechtvaardigd’, schrijft de gemeenteraad in een door alle fracties ondertekende brief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Den Helder vreest ondergang Gemini

In de brief vragen de raadsfracties de NZA ‘dringend om op korte termijn’ onderzoek te doen naar de zogenoemde integrale bedrijfsvoering van de MCA Gemini Groep. Die kwam enkele jaren geleden tot stand na een bestuurlijke fusie tussen het MCA in Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis.

Geen gezonde situatie

De Helderse gemeenteraad is vorige maand door de raad van bestuur van de MCA Gemini Groep nog vertrouwelijk bijgepraat over de stand van zaken bij beide ziekenhuizen. Hij schrijft in de brief ‘uit betrouwbare bronnen’ te hebben vernomen dat van een gezonde financiële situatie binnen de groep geen sprake meer is.

Duurzame voortzetting

Volgens de gemeenteraad is die informatie in lijn met de slechte resultaten van een financiële stresstest die beide ziekenhuizen ondergingen op basis van de jaarcijfers over 2012. ‘Hoewel wij niet gaan over de bedrijfsvoering van de ziekenhuizen, maken wij ons grote zorgen over het behoud van adequate zorg in onze regio en duurzame voortzetting van de bestaande werkgelegenheid’, schrijft de raad.

Lening

Een woordvoerder van de NZA kon vrijdag niet zeggen of het gevraagde onderzoek er daadwerkelijk komt. Bestuursvoorzitter Harry Luik van de MCA Gemini Groep zei dat alles op alles wordt gezet om het Gemini Ziekenhuis er financieel bovenop te helpen. Hij zei wel dat hulp van de gemeente daarbij noodzakelijk is. Zo moet Den Helder volgens hem onder meer borg staan voor de lening die nodig is om het Helderse ziekenhuis te verbouwen.

Nieuwbouw

De MCA Gemini Groep schrapte vanwege de financiële situatie eerder al het plan in Den Helder een nieuw ziekenhuis te bouwen. Ook werd vorig jaar de realisering van een nieuw regionaal interventiecentrum aan de rand van Heerhugowaard uitgesteld. (ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.