Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Depressiepreventie niet effectief

Eerstelijns psycho-educatie blijkt niet effectief bij de preventie van depressie. Dat concludeert wetenschappelijk medewerker van ggz-instelling De Gelderse Roos Annet Smit in haar promotie-onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Depressie heeft vaak een chronisch of terugkerend karakter. Naar schatting wordt ongeveer de helft van degenen die éénmaal depressief zijn geweest, dat vaker. Smit onderzocht de effectiviteit van een speciaal behandelprogramma in de eerstelijnszorg, gericht op het voorkomen van terugval in depressies en het optreden van nieuwe depressies. Dit programma bestond uit zelfmanagement op basis van gestructureerde, psycho-educatie.

Niet effectief

De belangrijkste conclusie is dat het preventieprogramma aan de gangbare huisartszorg niets toevoegt. Over de gehele onderzoeksperiode gekeken bleek namelijk dat terugval en terugkeer van depressie ongeveer hetzelfde waren voor alle patiënten, ongeacht de behandeling die zij hadden ontvangen. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Pleidooi voor snellere behandeling depressie

Preventie depressie levert grote winst op

Huisarts beste keus bij depressie

Websites:

De Gelderse Roos

Rijksuniversiteit Groningen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.