Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Derde dak- en thuislozen onverzekerd

MAARSSEN - Aan het eind van dit jaar zal ruim een derde van de dak- en thuislozen onverzekerd zijn. Het gaat hierbij om circa 20 duizend mensen. Dit voorspelt de Landelijke Vereniging van Thuislozen (LVT).

In de eerste helft van dit jaar is de LVT actief geweest met een onderzoeks- en voorlichtingscampagne rond het nieuwe zorgstelsel. Aan het onderzoek werkten 58 gemeenten en 450 dak- en thuislozen mee. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de legaal in Nederland verblijvende dak- en thuislozen onvoldoende inkomen heeft om de zorgpremie te kunnen betalen. Eenzelfde percentage snapt niet hoe het zorgstelsel in elkaar zit en welke stappen verzekerden moeten zetten. Driekwart van de dak- en thuislozen heeft weliswaar een basisverzekering afgesloten maar bij ongeveer een op de drie ontstaan problemen rond geregelde betaling. Als gevolg hiervan krijgt een groeiend aantal dak- en thuislozen te maken met boetes en royementen.

Erger

De LVT verwacht dat er door dit alles een steeds groter beroep zal worden gedaan op de maatschappelijke dienstverlening en schuldsanering. Erger nog zijn volgens de LVT de te verwachten gezondheidsproblemen door het ontbreken van tijdige behandeling, onbetaalde facturen in zorginstellingen en de emotionele schade bij de doelgroep.

Haaks

De bevindingen van de LVT staan haaks op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat concludeerde onlangs dat het totale aantal onverzekerden met 182 duizend in plaats van 250 duizend mensen lager is dan verwacht. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

CBS:’Minder onverzekerden dan gedacht’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.