Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dertienduizend patiënten in ‘verkeerd bed’

Per jaar liggen ruim dertienduizend patiënten in Nederlandse ziekenhuizen in een 'verkeerd bed'. Het zijn patiënten die zijn uitbehandeld en liggen te wachten op thuiszorg of op overplaatsing naar een verpleeghuis. Die doorstroom stagneert steeds meer omdat er te weinig plaats is in AWBZ-instellingen.

Opnamestops

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft dit laten onderzoeken door bureau Intomart GfK naar aanleiding van de opname- en behandelstops bij AWBZ-instellingen in de zomer van 2006. Vorig jaar nam het aantal verkeerde bed patiënten maandelijks met 222 toe. Ziekenhuizen verwachten dat de problemen de komende tijd zullen toenemen.

Indicatiestelling

Uit het onderzoek blijkt verder dat het proces waarmee een indicatiestelling tot stand komt tot problemen leidt. Samen met branchevereniging ActiZ, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), het centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) overlegt de NVZ nu hoe de indicatiestelling valt te verbeteren.

Kortere ligduur

Jan Coolen, AWBZ coördinator van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wijst op een ander punt: “Een belangrijke oorzaak is dat ziekenhuizen de ligduur van patiënten verkorten. Daardoor besparen ze kosten, maar in feite wentelen ze die af op de AWBZ. Want daar zou nu weer meer geld nodig zijn.”

Potje

Volgens Coolen is meer geld niet de oplossing. Beter is het om alle kosten uit één potje te betalen en één transmurale dbc te ontwikkelen. In die dbc zitten de operatie in het ziekenhuis, reactivering in het verpleeghuis en eventuele thuiszorg of fysiotherapie. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) onderzoekt deze oplossing.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.