Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diaconessenhuis en Rijnland onderzoeken samenwerking

Mark van Dorresteijn
Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep doen een onderzoek naar samenwerking. De partijen onderzoeken zowel de vorm als de mate van samenwerking.
Diaconessenhuis en Rijnland onderzoeken samenwerking

De beoogde samenwerking heeft als doel dat patiënten in de regio gebruik kunnen blijven maken van een breed aanbod van ziekenhuiszorg van hoge kwaliteit. Door een samenwerking blijven de ziekenhuizen tevens een aantrekkelijke werkplek voor medisch specialisten en medewerkers. Hoewel de beoogde samenwerking niet is gericht op bezuinigingen, worden er ook voordelen gezien op het gebied van kosten en investeringen. De komende maanden wordt een gemeenschappelijke verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor samenwerking en hoe die bestuurlijk kan worden vormgegeven.

Verdeling van zorg

Bij een structurele samenwerking met als doel het verder verhogen van de kwaliteit en doelmatigheid van zorg zal per locatie een zorgprofiel bepaald moeten worden. Daarbij zullen in ieder geval de drie ziekenhuislocaties centra voor poliklinische behandelingen en voor basis-ziekenhuiszorg blijven. Naar verwachting zal in aanvulling daarop het accent bij het Diaconessenhuis Leiden komen te liggen op chronische en oncologische zorg, bij Rijnland Zorggroep in Leiderdorp op acute en overige topklinische zorg en in Alphen aan de Rijn op electieve zorg. Om de zorgprofielen per locatie uit te werken worden medisch specialisten en medewerkers gevraagd hierover actief mee te denken. Het LUMC blijft als academisch partner fungeren.

Financiële kant

Momenteel ondervindt de zorg in toenemende mate druk op tarieven en kosten. Hierdoor zoeken het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep naar een oplossing om met respect voor elkaars identiteit ook in de toekomst de beste kwaliteit zorg te blijven leveren in het eigen werkgebied tegen betaalbare tarieven. In de verkenning worden door een werkgroep de financiële aspecten van een samenwerking onderzocht. Deze resultaten vormen een belangrijke basis voor de besluitvorming.

Voortgang

De leden van de raden van bestuur van het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep vormen onder voorzitterschap van een onafhankelijke voorzitter de stuurgroep die toezicht houdt op het verkenningsproces. Daarbij vindt nauw overleg plaats met de raden van toezicht, medische staven, ondernemingsraden en cliëntenraden. Het streven is om in het najaar van 2013 de verkenning af te ronden. Op basis van de uitkomst hiervan wordt besloten of een samenwerking gewenst is en hoe die kan worden vormgegeven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.