Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diaconessenhuis test eNose bij hartfalen en COPD

Mark van Dorresteijn
Het Diaconessenhuis onderzoekt hoe goed een elektronische neus het onderscheid kan ruiken tussen hartfalen en de chronische longziekte COPD. De eNose (Aeonose) ontving recentelijk succesvol financiering via crowdfunding.
Diaconessenhuis test eNose bij hartfalen en COPD

‘Ademanalyse is een geheel nieuwe vorm van medische diagnostiek die belangrijke voordelen biedt voor de patiënt en de gezondheidszorg als geheel’, stelt longarts Arnold Huisman, Diaconessenhuis Meppel. ‘Ademanalyse is niet-invasief, dat wil zeggen dat er geen apparatuur wordt ingebracht in het lichaam of weefsel wordt weggenomen. Hierdoor hoeft de patiënt geen onaangenaam en/of pijnlijk onderzoek te ondergaan. Daarnaast is de uitslag na een paar minuten beschikbaar.’

Hartfalen of COPD

De klachten en symptomen van hartfalen en COPD lijken sterk op elkaar en komen ook in combinatie met elkaar voor, daarom is het lastig om de juiste diagnose te stellen. De inzet van de eNose moet snel uitsluitsel geven.

Onderzoek

De eNose bevindt zich nog in de testfase. In het Diaconessenhuis is de eNose getraind om onderscheid te kunnen maken tussen patiënten met hartfalen en patiënten met de chronische longziekte COPD. Alle patiënten hebben naast de normale onderzoeksmethoden ook door de eNose geademd. Deze ademprofielen zijn geanalyseerd. Vervolgens is de eNose verteld welk adempatroon bij de patiënten met hartfalen hoorde en welke bij de patiënten met COPD. Hieruit is gebleken dat de adempatronen sterk van elkaar verschillen. Om deze uitkomsten nog verder te testen, wordt er op dit moment een vervolgonderzoek voorbereid. Bij dit onderzoek worden ongeveer 1000 ademprofielen van patiënten gemeten. Wanneer de resultaten positief zijn, kan de eNose rond 2016, voor het vaststellen van deze ziektebeelden, officieel in gebruik worden genomen.

Tuberculose, long-, borst, prostaat en darmkanker

Ook de resultaten bij het aantonen van Tuberculose met de eNose zijn veelbelovend. Hier wordt nu vervolgonderzoek naar gedaan. Mogelijk kan de eNose een uitkomst zijn voor de World Health Organisation (WHO). Zij zijn op zoek naar een goedkope methode waarmee snel met voldoende betrouwbaarheid Tuberculose kan worden aangetoond. Ook wordt er momenteel onderzoek gedaan naar het gebruik van de eNose bij het aantonen van long-, borst-, prostaat- en darmkanker.

Lees ook:

Aeonose sleept financiering binnen via crowdfunding – een interview met Andre Elands, CEO van The eNose Company.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. Hoe verschillende zorginstellingen of ondernemers hun weg vinden, leest u in het dossier innovatie.
Bekijk het dossier

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.