Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Diëtisten spannen rechtszaak aan tegen VWS

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten spant een kort geding aan tegen de minister Schippers van VWS omdat zij dieetadviezen uit het basispakket heeft geschrapt.
Diëtisten spannen rechtszaak aan tegen VWS

De NVD vraagt aan de rechter om de maatregel op te schorten en tenminste een overgangsregeling in te stellen.

Hogere kosten

Nu patiënten de diëtist voor een groot deel zelf moeten betalen, is het aantal consulten met de helft gedaald. Ernstig zieke patiënten met voedingsproblemen en mensen met overgewicht zien ervan af omdat de voedingsadviezen sinds begin dit jaar niet meer vergoed worden uit het basispakket van de ziektekostenverzekering. NVD directeur Anja Evers: “Patiënten die geen goed voedingsadvies krijgen, komen vaker bij de huisarts, gebruiken meer medicijnen en lopen een verhoogde kans dat ze moeten worden opgenomen in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis. Dat kost de maatschappij uiteindelijk vele malen meer geld. De bezuiniging van de minister is daarom kortzichtig en mist visie om de kosten in de zorg omlaag te krijgen.”

Hoge premie

Het schrappen van de dieetadvisering uit het basispakket als bezuinigingsmaatregel had tot gevolg moeten hebben dat zorgverzekeraars dieetadvisering zouden vergoeden via de aanvullende verzekering. Dit is zeer beperkt gebeurd, zegt NVD. De zorgverzekeraars die dieetadvisering hebben opgenomen in aanvullende pakketten, vragen hiervoor volgens NVD een premie die onaantrekkelijk is of voor veel patiënten niet betaalbaar. Zorgverzekeraars maakten de inhoud en omvang van hun aanvullende verzekeringen pas half november bekend. Dit heeft diëtisten onvoldoende tijd gegeven hun praktijkvoering hierop aan te passen, zo zeggen ze. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Koen Suijk

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.