Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dokters declareren geen dbc’s meer

MAARSSEN - Artsen zullen in de toekomst geen dbc’s meer registreren. Ze zullen alleen nog de diagnose en de eventuele verrichtingen vastleggen en op basis daarvan zal het administratief systeem de declarabele diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s) vaststellen.

Dat is een van de verbeteringen in het door de NVZ vereniging van ziekenhuizen opgestelde dbc-verbeterplan Dbc’s eenvoudig beter dat de branchevereniging deze week heeft uitgebracht.

Verbeterpunten

Uitgangspunt voor het verbeterplan zijn de tien verbeterpunten die eerder dit jaar door de ziekenhuizen, specialisten, verzekeraars en het ministerie van VWS zijn vastgesteld.

Betrouwbaarheid

Voordeel van een dbc-systeem waarbij artsen niet langer dbc’s hoeven te registeren is dat de adminstratieve frustraties verminderen. Bovendien neemt de betrouwbaarheid toe omdat de mogelijkheden om de rekening te beïnvloeden afnemen.

Standaarden

In het nieuwe systeem zal bij de classificatie van diagnoses en de registratie van verrichtingen aangesloten worden op internationale standaarden die ook de basis vormen van vergelijkbare bekostigingssystemen in het buitenland. Hierdoor wordt het eenvoudiger om dbc’s te cluseren zodat het systeem hanteerbaarder wordt. Ook wordt het daarmee eenvoudiger om het systeem te koppelen aan het elektronisch patiëntendossier (epd).

Niet stapsgewijs

De NVZ pleit ervoor om de verbeteringen niet stapsgewijs maar in één keer in 2009 in te voeren. Het voordeel hiervan is dat er een goed onderbouwd model wordt ingevoerd, nadeel is dat ziekenhuizen en dokters nog twee jaar lang met het oude systeem moeten werken. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Lees ook

Orde: ‘DBC’s werken niet goed’

‘Half miljard te veel aan zorgdeclaraties’

– lees hier meer artikelen over dbc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.