Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Domoticarapport IGZ: ‘Geen visie, geen toezicht’

Mario Gibbels
Domotica kan zorginstellingen werk uit handen nemen, maar dat wil niet zeggen dat er geen problemen aan kleven. De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed onderzoek naar domotica, harde conclusie: het ontbreekt aan visie en aan veiligheid.

De inspectie is domotica gaan onderzoeken, mede omdat er meldingen en klachten binnenkwamen over ernstig letsel door onjuist of onzorgvuldig gebruik van zorgtechnologie. Ook kreeg de inspectie signalen over emotionele onveiligheid van cliënten.

Geen inhoudelijke visie

De inspectie constateert een gebrek aan inhoudelijke visie op de rol van technologie in de zorg. Te vaak nog is de technologie leidend, zonder dat er voldoende wordt nagedacht over de implicaties voor de kwaliteit van de zorg, de betrouwbaarheid van het systeem, de benodigde aanpassingen in werkprocessen en het welzijn en de veiligheid van de cliënt. In de beleidsvisie van instellingen zou aandacht moeten zijn voor de rol van domotica in de aan te bieden zorg. De inspectie heeft dit onvoldoende aangetroffen.

Geen risicoanalyse

Systemen en apparatuur worden steeds complexer en gaan een grotere rol spelen in het zorgproces. Aandacht voor risico’s is erg belangrijk. De mogelijke schade voor cliënten bij incidenten wordt steeds groter. Dit blijkt ook uit meldingen die de inspectie ontvangen heeft. Uit de literatuur blijkt dat er weinig aandacht is voor risicoanalyse en de daaruit voortkomende risicobeheersing. Implementatie van nieuwe systemen gebeurt in de zorg vooral op basis van trial and error.

Geen aandacht voor patiënt

In zorgplannen staat lang niet altijd welke technologie voor welke cliënt met welk doel wordt ingezet. Zonder deze basis is evaluatie van nut en noodzaak voor de individuele cliënt en diens zorgvraag onmogelijk. Ook is er vanuit instellingen nauwelijks aandacht voor de wijze waarop cliënten de inzet van domotica ervaren.

Veldnormen

Branche- en beroepsorganisaties moeten veldnormen, bekwaamheidseisen en opleidingsmogelijkheden voor veilig toepassen van domotica ontwikkelen. Deze moeten onderdeel worden van de eigen kwaliteitstoetsing. Ook moet domotica worden opgenomen in het zorgplan en geregeld worden geëvalueerd.

Werk aan de winkel dus voor nagenoeg alle zorginstellingen die gebruik maken van domotica. Als extra motivatie kan het scherpere toezicht van de IGZ gelden. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.