Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Doodsoorzaken veranderen door nieuwe codering

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ruim 31 procent van de doodsoorzaken is significant veranderd. Dat komt doordat het CBS over is gegaan van handmatig- naar automatisch coderen.
Wzd, wet zorg en dwang
Adobestock

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak bij vrouwen. Mannen overlijden het vaakst aan longkanker. Dat stelt onderzoeker Peter Harteloh in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

CPB

In 2013 is het CPB in 2013 overgegaan op een automatisch registratiesysteem. Daardoor is het aantal sterfgevallen wegens dementie (23 procent), infectieziekten (43 procent), multiple sclerose (35 procent) en CVA (11 procent) sterk toegenomen. Dit is gebeurd onder invloed van internationale richtlijnen en voortschrijdend inzicht. Daarbij worden bij automatisch coderen alle medische diagnosen op het doodsoorzakenformulier gecodeerd, maar dat was bij handmatig coderen niet het geval.

Meer oorzaken

Het uitgangspunt van de doodsoorzakenstatistiek is één oorzaak per sterfgeval. Aangezien artsen op ongeveer 75% van de doodsoorzakenformulieren meer dan één doodsoorzaak rapporteren, moet er een selectie van de onderliggende doodsoorzaak plaatsvinden. Bij deze selectie worden keuzen gemaakt. Opvattingen over causaliteit zijn daarbij leidend en deze kunnen in de loop der tijd veranderen. Doordat er bij handmatig coderen andere keuzen werden gemaakt dan bij automatisch coderen ontstaan er verschuivingen in de doodsoorzakenstatistiek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.