Doorbreek hiërarchie in verpleeghuizen’

Meer autonomie van zorgverleners in verpleeghuizen draagt bij aan betere dementiezorg. Verpleeghuizen doen er goed aan de hiërarchische aard van de organisatie te doorbreken, stelt psycholoog Bernadette Willemse.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
zorgverlenersFotolia400.jpg
Foto: Fotolia400

Dat zijn de belangrijkste bevindingen van Bernadette Willemse, programmahoofd Ouderen bij het Trimbos-instituut in haar proefschrift Working conditions and person-centredness of the dementia care workforce. Willemse, die op 11 november haar proefschrift verdedigde, ontdekte dat als zorgverleners meer autonomie hebben om hun eigen werk in te delen, dat dit goed is voor hun welbevinden. Ze hebben dan minder last van de nadelige effecten van hoge werkdruk, waar velen mee te maken hebben in verpleeghuizen. ‘Er is minder emotionele uitputting. Daarnaast draagt autonomie bij aan een positief gevoel dat ze bekwaam zijn om hun werk goed te doen. Ook de

3
343

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Dit kan ook niet goed uitpakken. Samenwerking met mentorschap waardoor client buiten spel wordt gezet met alle gevolgen van dien. Ik kan niet genoeg waarschuwen dat het mentorschap door zorginstellingen wordt verzocht om de macht te behouden door hun samenwerking. Daarom wederom een oproep: heeft u ervaringen met de volgende mentor. Paul Legebeke van balans 21 te Uithoorn. meld u zelf en stuur een mail naar: miriambee@hotmail.com

  2. Lees alle reacties
  3. En om die reden zouden zorgverleners massaal ZZP'er kunnen worden. Per definitie geen gezag / hiërarchie meer. Bovendien goedkoper voor de opdrachtgever en betere netto-verdiensten. Ja, ook met arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw. Breek de hiërarchie van onderop en ga niet wachten op verandering van boven!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.