Doorbreek hiërarchie in verpleeghuizen’

Meer autonomie van zorgverleners in verpleeghuizen draagt bij aan betere dementiezorg. Verpleeghuizen doen er goed aan de hiërarchische aard van de organisatie te doorbreken, stelt psycholoog Bernadette Willemse.
zorgverlenersFotolia400.jpg
Foto: Fotolia400

Dat zijn de belangrijkste bevindingen van Bernadette Willemse, programmahoofd Ouderen bij het Trimbos-instituut in haar proefschrift Working conditions and person-centredness of the dementia care workforce. Willemse, die op 11 november haar proefschrift verdedigde, ontdekte dat als zorgverleners meer autonomie hebben om hun eigen werk in te delen, dat dit goed is voor hun welbevinden. Ze hebben dan minder last van de nadelige effecten van hoge werkdruk, waar velen mee te maken hebben in verpleeghuizen. ‘Er is minder emotionele uitputting. Daarnaast draagt autonomie bij aan een positief gevoel dat ze bekwaam zijn om hun werk goed te doen. Ook de

3
229

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.