Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

DOT is geschikt om in te voeren

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) acht de nieuwe productstructuur DOT (Dbc’s op weg naar transparantie) goed genoeg om in te voeren. Dat staat in de Definitieve Beoordeling, die de NZa vorige week heeft gepubliceerd.
DOT is geschikt om in te voeren

Dankzij de positieve beoordeling kan de nieuwe productstructuur per 2012 worden ingevoerd. De NZa noemt DOT een fundamentele verbetering ten opzichte van de dbc-structuur. “Doordat de dbc-zorgproducten in DOT specialisme-overstijgend zijn gedefinieerd, wordt de zorg herkenbaarder en transparanter.“

Doorontwikkelprogramma

Dat DOT gereed is om in te voeren, betekent niet dat het pakket nu ook helemaal klaar is. De NZa zal samen met DBC-Onderhoud en in overleg met veldpartijen een doorontwikkelprogramma opstellen om DOT op punten nog te verbeteren. Zo wordt onder meer de gespecialiseerde zorg nog beter gedefinieerd. In november worden de tarieven voor dure medicijnen en intensive care bepaald. Na de zomer volgen de bij de dbc-zorgproducten behorende honorariumtarieven voor specialisten.

Veldpartijen

De NVZ vereniging van ziekenhuizen, NFU, Zorgverzekeraars Nederland, Orde van Medisch Specialisten en Zelfstandige Klinieken Nederland namen zitting in een adviescommissie over DOT. Alle partijen zouden zich in het oordeel kunnen vinden. In het nieuwe declaratiesysteem worden met ingang van 2012 de ruim 30.000 bestaande diagnosebehandelingcombinaties vervangen door 4.400 nieuwe dbc-zorgproducten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Invoering van DOT ledit tot chaos’

Orde uit zorgen over DOT bij DBC Onderhoud

Kinderartsen luiden noodklok over DOT

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.